Nuclearelectrica răspunde Fondului Proprietatea: Fiecare membru al CA are dreptul la reînnoirea mandatului

Nuclearelectrica răspunde Fondului Proprietatea: Fiecare membru al CA are dreptul la reînnoirea mandatului
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 nov 2016

Reprezentanții producătorului de energie Nuclearelectrica spun că fiecare membru al Consiliului de Administrație are dreptul la reînnoirea mandatului, iar directorul general al societății, Daniela Lulache, și-a îndeplinit indicatorii de performanță, astfel încât acționarii companiei urmează să voteze pe 9 decembrie asupra propunerii care se referă la reînnoirea mandatelor administratorilor, care expiră la 25 aprilie 2017.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Precizările companiei vin după ce marți Fondul Proprietatea, acționar minoritar al Nuclearelectrica, a anunțat că se opune reînnoirii mandatului Consiliului de Administrație al companiei de stat și a conducerii executive, solicitând acționarilor să voteze "împotrivă" la AGA din 9 decembrie și să aprobe începerea unui proces de recrutare a unui nou CA de către Ministerul Energiei, scrie News.ro.

Consiliul de Administrație al Nuclearelectrica a convocat acționarii pentru data de 9 decembrie pentru a vota reînnoirea mandatului membrilor CA și a directorului general pentru încă patru ani, începând din 25 aprilie 2017.

Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 82,49% din acțiunile companiei, în timp ce Fondul Proprietatea are 9,09% din titluri.

"Consiliul de Administrație al SNN a acționat în mod prudent și diligent convocând Adunarea Generală a Acționarilor pentru a discuta reînnoirea mandatelor membrilor, care expiră la data de 25.04.2017, menționând în mod expres în nota prezentată acționarilor că, în cazul în care acționarii nu sunt de acord cu reînnoirea mandatelor, se poate organiza procedura de selecție în conformitate cu OUG nr. 109/2011, existând în acest sens timp suficient pentru inițierea, derularea și finalizarea acestei proceduri conform prevederilor legale (4-6 luni)”, arată Nuclearelectrica într-un comunicat transmis miercuri.

Referitor la afirmațiile Fondului Proprietatea potrivit cărora Consiliul de Administrație al societății a convocat Adunarea Generală a Acționarilor cu toate că unul dintre membrii CA, Codruț Bogdan Nicolae Stănescu, nu a fost selectat în conformitate cu prevederile OUG nr. 109/2011, Nuclearelectrica arată că „fiecare membru al Consiliului de Administrație are dreptul la reînnoirea mandatului, în conformitate cu prevederile OUG nr. 109/2011”.

„SNN a prezentat acționarilor toate informațiile necesare pentru luarea unei decizii în cunoștință de cauză: fiecare administrator a prezentat un raport de activitate, au fost prezentate CV-urile administratorilor, au fost prezentate în mod transparent în nota către acționari situația de fapt, criteriile ce trebuie avute în vedere la numirea acționarilor; astfel, acționarii vor decide, potrivit competentelor legale, cu privire la punctele de pe ordinea de zi care se referă la reînnoirea mandatelor administratorilor care expiră la data de 25.04.2017”, menționează societatea, în comunicat.

Mai mult, oficialii Nuclearelectrica spun că, potrivit legii, în situația în care candidații propuși de consiliul de administrație sunt administratori în funcție, cererea pentru reînnoirea mandatului se adresează adunării generale a acționarilor.

FOTO&VIDEO Huawei a lansat oficial în România smartphone-ul Honor 8. Cât costă CITEȘTE ȘI FOTO&VIDEO Huawei a lansat oficial în România smartphone-ul Honor 8. Cât costă

Cu privire la mandatul directorului general, SNN arată că, în nota prezentată acționarilor, consiliul de administrație „nu a menționat, contrar susținerilor FP, faptul că reînnoirea mandatului membrilor consiliului de administrație al societății este echivalentă cu reînnoirea mandatului directorului general al societății ci, în mod transparent a precizat faptul că în cazul în care acționarii vor aproba reînnoirea mandatului de administrator executiv, mandatul directorului general va fi reînnoit pentru o perioada de 4 ani, având în vedere faptul că acesta și-a îndeplinit indicatorii de performanță”.

Compania subliniază totodată că nu a solicitat aprobarea acționarilor pentru reînnoirea mandatului directorului general, cum susține Fondul Proprietatea, iar această decizie este de competența consiliului de administrație și nu a acționarilor.

"Directorul general a fost numit ca urmare a unei proceduri de selecție organizată în baza OUG nr. 109/2011. Astfel, în cazul unei reînnoiri a mandatului directorului general, nu se poate discuta de o încălcare a prevederilor art. 35 alin. 4 întrucât directorul general a fost selectat cu respectarea prevederilor OUG nr. 109/2011. Considerăm că ar fi absurd să apreciem că intenția legiuitorului a fost ca la fiecare patru ani, întreprinderile publice să își selecteze noi directori generali indiferent de performanța acestora și indiferent de nevoia de stabilitate și de continuitate”, precizează Nuclearelectrica, în comunicat.

În plus, unul din actualii membri ai Consiliului de Administrație a fost numit pe baza propunerii Fondului Proprietatea. “Astfel, FP a avut oportunitatea de a prezenta propuneri sau strategii de creștere a SNN fie direct, fie indirect”, menționează Nuclearelectrica.

Compania acuză Fondul Proprietatea că face presiunea publică „în vederea orientării strategiei de business cu precădere către rezultatele pe termen scurt” și fără preocupări pentru obiectivele pe termen lung.

“Fondul Proprietatea solicită acționarilor să voteze împotriva reînnoirii mandatelor actualului Consiliu și directorului general și să aprobe demararea de către Ministerul Energiei a procesului de recrutare a unui nou Consiliu, în concordanță cu principiile de guvernanță corporativă prevăzute de OUG 109/2011 și Legea 111/2016. Solicitarea Fondului a fost formulată prin introducerea unui punct adițional pe ordinea de zi a AGA, urmând ca Nuclearelectrica sa publice  ordinea de zi actualizată în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, a anunțat marți Fondul Proprietatea.

Totodată, reprezentanții acestuia precizau că mandatul directorului general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, nu poate fi prelungit automat și solicită ca noul CA, odată numit, să organizeze o procedură de selecție separată pentru această funcție.

El apreciază că actualul Consiliul de Administrație și directorul general al Nuclearelectrica nu au acționat în interesul acționarilor.

Fondul este nemulțumit că valoarea de piață a companiei a scăzut cu aproximativ 60% de la listarea sa în 2013, ceea ce înseamnă pierderi cumulate de peste 2 miliarde de lei (453 milioane de euro) suportate de acționarii Nuclearelectrica, din care 1,68 miliarde de lei (373 milioane de euro) reprezintă pierderile suportate de Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar al companiei.

Totodată, între anii 2013 și 2015 profitul net al companiei a scăzut cu 65%, în timp ce remunerațiile totale ale membrilor conducerii executive și non-executive au crescut cu 46% în aceeași perioadă, de la 4,49 milioane de lei la 6,59 milioane de lei.

Nuclearelectrica arată însă că nu există o creștere a valorii totale a remunerațiilor membrilor consiliului de administrație și a conducerii executive în anii 2014 și 2015 comparativ cu anul 2013, „diferența valorică percepută rezultând pur și simplu din faptul că în anul 2013 au fost exercitate doar 8 luni de mandat față de 12 luni în anii următori”.

Compania subliniază totodată că scăderea profitului în perioada 2013 – 2015 a fost cauzată mai ales de reducerea prețului la energie din piață, cea mai mare parte a veniturilor SNN provenind din vânzarea de energie electrică. Rezultatele financiare au fost afectate și de “schimbari fiscale subite” pe care compania un le poate controla, precum impozitul pe construcții speciale, impozitul pe clădiri nerezidențiale din 2016 cu eliminarea exceptiilor aferente centralelor nuclearoelectrice, arată compania.

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica