O companie privată chineză a lansat miercuri pe orbită prima rachetă cu oxigen metan-lichid din lume, înaintea rivalilor americani

O companie privată chineză a lansat miercuri pe orbită prima rachetă cu oxigen metan-lichid din lume, înaintea rivalilor americani
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iul 2023

O companie privată chineză a lansat miercuri pe orbită prima rachetă cu oxigen metan-lichid din lume, devansându-i pe rivalii americani, trimițând în spațiu ceea ce ar putea deveni următoarea generație de vehicule de lansare, transmite Reuters, citat de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Racheta de transport Zhuque-2 a decolat la ora 9 a.m. (0100 GMT), din Centrul de Lansare a Sateliților Jiuquan din nord-vestul Chinei, și și-a încheiat zborul conform planului, a informat presa de stat chineză.

A fost a doua încercare a LandSpace, cu sediul la Beijing, una dintre primele firme din sectorul lansării comerciale din China, de a lansa Zhuque-2. O primă încercare în decembrie a eșuat.

Lansarea de miercuri a pus China înaintea rivalilor americani, inclusiv SpaceX de la Elon Musk și Blue Origin de la Jeff Bezos, în cursa pentru lansarea vehiculelor de transport alimentate cu metan, care este considerat mai puțin poluant, mai sigur, mai ieftin și un propulsor adecvat într-o rachetă reutilizabilă.

Gazul azer va fi înmagazinat în Ungaria. Romgaz, care deține peste 90% din capacitatea de depozitare autohtonă, are deja semnat un contract cu Socar CITEȘTE ȘI Gazul azer va fi înmagazinat în Ungaria. Romgaz, care deține peste 90% din capacitatea de depozitare autohtonă, are deja semnat un contract cu Socar

LandSpace a devenit, de asemenea, a doua companie privată chineză care a lansat o rachetă cu propulsie lichidă.

În aprilie, Beijing Tianbing Technology a lansat cu succes o rachetă cu kerosen-oxigen, făcând un alt pas spre dezvoltarea rachetelor care pot fi realimentate și reutilizate.

Firmele spațiale comerciale chineze s-au grăbit să intre în acest sector din 2014, când guvernul a permis investițiile private în industrie.

LandSpace a fost unul dintre cei mai timpurii și mai bine finanțați dintre participanți.

viewscnt
Afla mai multe despre
racheta
metan
china