UE aprobă tranzacția prin care Compania Națională de Petrol din Abu Dhabi cumpără 25% din OMV

UE aprobă tranzacția prin care Compania Națională de Petrol din Abu Dhabi cumpără 25% din OMV
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 12 iul 2023

Comisia Europeană a aprobat tranzacția prin care Compania Națională de Petrol din Abu Dhabi (ADNOC) preia o participație de aproape 25% din OMV, devenind, astfel, al doilea mare acționar al grupului energetic austriac.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În decembrie, ADNOC a semnat un acord privind preluarea unui pachet de 24,9% din acțiunile OMV de la fondul de investiții din Abu Dhabi, Mubadala Investment Company.

În urma tranzacției, ADNOC devine al doilea mare acționar la OMV. Totodată, ADNOC își majorează deținerile la companiile din industria petrochimică Borouge și Borealis, pe care le controlează împreună cu OMV și intră, indirect, în acționariatul OMV Petrom.

LIVE TEXT GALERIE FOTO \ CITEȘTE ȘI LIVE TEXT GALERIE FOTO "A fost frumos spectacolul". Hidroelectrica vine la cota bursei ca o companie cu o valoare de piață de peste 10 miliarde euro. Prețul sare cu 6% deasupra celui al ofertei publice. Tranzacțiile depășesc reperul de 700 milioane lei

Statul austriac rămâne cel mai mare acționar al grupului OMV, cu o participație de 31,5%, deținută prin intermediul holdingului ÖBAG. OMV controlează o participație de 50,1% din acțiunile OMV Petrom.

Potrivit unor surse citate recent de Bloomberg, OMV și ADNOC analizează o eventuală fuziune a companiilor Borouge și Borealis, ultima prezentă și în România, într-o tranzacție care ar crea un gigant de produse chimice și materiale plastice, evaluat la peste 30 miliarde de dolari.

Borealis, cu sediul la Viena, este deținută în proporție de 75% de OMV, restul acțiunilor fiind controlate de ADNOC.

Compania este prezentă în România din 2005, prin subsidiara din sectorul îngrășămintelor Borealis L.A.T. România, cu depozite și puncte de vânzare în special în zona de sud a țării.

Anul trecut, cum a relatat Profit.ro, Borealis și-a lansat în România divizia de mase plastice.

Borouge, listată la Abu Dhabi, este la rândul ei un parteneriat între ADNOC și Borealis.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
mubadala investment company
adnoc
tranzactie actiuni omv
national oil company abu dhabi