Omenirea își epuizează miercuri, pe 1 august, resursele planetei pe anul 2018

Omenirea își epuizează miercuri, pe 1 august, resursele planetei pe anul 2018
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 iul 2018

Omenirea își va consuma la 1 august toate resursele pe care natura le poate reface într-un an și va trăi ”pe credit” timp de cinci luni, potrivit ONG-ului Global Footprint Network, care subliniază că această dată are loc tot mai devreme, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
Oportunitate pentru investitori: cum să cumperi un teren de 61.000 mp în București la prețul de 23 euro/mp CITEȘTE ȘI Oportunitate pentru investitori: cum să cumperi un teren de 61.000 mp în București la prețul de 23 euro/mp

Ziua de 1 august este ”data la care vom vom fi folosit mai mulți arbori, apă, soluri fertile și pește decât Terra poate să ne furnizeze într-un an pentru a ne alimenta, asigura locuință și deplasa și vom fi emis mai mult carbon decât pot să absoarbă oceanele și pădurile”, explică Valérie Gramond de la Fondul Mondial pentru Natură (World Wide Fund for Nature, WWF), partenerul Global Footprint Network.

”Ne-ar trebui în prezent echivalentul a 1,7 Terre pentru a ne acoperi nevoile”, subliniază WWF într-un comunicat, scrie News.ro.

Efectul denominării din Venezuela: Cu cea mai mică monedă disponibilă pe piața, de 0,5 bolivari “suverani”, va putea fi făcut plinul a 100 de SUV-uri CITEȘTE ȘI Efectul denominării din Venezuela: Cu cea mai mică monedă disponibilă pe piața, de 0,5 bolivari “suverani”, va putea fi făcut plinul a 100 de SUV-uri

Această dată este cea mai devansată înregistrată de la lansarea ”zilei depășirii”, la începutul anilor '70, când data reținută era 29 decembrie. În 2017, acest lucru s-a petrecut pe 3 august.

Mișcarea ”s-a accelerat din cauza superconsumului și risipei”, explică Valérie Gramond, care amintește că, în lume, aproximativ o treime din alimente ajung la gunoi. ”Punem la încercare capacitatea planetei de a se regenera”, exploatând de exemplu stocurile de pește, spune ea.

Situația diferă puternic de la țară la țară.

”Avem responsabilități diferite: țări mici, cu populație mică, precum Qatarul și Luxemburgul, au o amprentă ecologică extrem de puternică”, subliniază Pierre Cannet de la WWF. Dacă întreaga umanitate ar trăi ca ei, ”ziua depășirii” ar avea loc încă din 9 și 19 februarie. Invers, într-o țară ca vietnamul, data ar fi 21 decembrie.

Potrivit footprintnetwork.org, ”ziua depășirii” în România este pe 8 august.

”Trebuie să trecem de la un țipăt de alarmă la acțiune”, apreciază Pierre Cannet, îngrijorat de creșterea din nou a emisiilor de CO2 la nivel mondial, după trei ani de stabilizare.

Pe site-ul ”zilei depășirii”„ sunt prezente diferite soluții în vederea invesării tendinței - revizuirea modului în care sunt gândite orașele, dezvoltarea și privilegierea energiei verzi, lupta împotriva risipei alimentare și superconsumului de carne, limitarea expansiunii demografice.

Oricine își poate calcula amprenta ecologică pe http://www.footprintcalculator.org/.

viewscnt
Afla mai multe despre
resurse