OMV nu poate vinde acțiunile de la Petrom către o altă companie fără acordul statului român, spune ministrul Energiei

OMV nu poate vinde acțiunile de la Petrom către o altă companie fără acordul statului român, spune ministrul Energiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 aug 2021

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a anunțat că OMV nu poate vinde acțiunile de la Petrom către o altă companie fără acordul statului roman, iar informațiile din spațiul public cu privire la preluarea de către Gazprom sunt ”speculații fără temei”.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

”Din păcate, lansarea unor zvonuri pare că s-a transformat în strategie politică și «acțiune de diplomație superficială». Pentru că se lansează tot felul de scenarii cu privire la Petrom și «preluarea de către Gazprom» fac o serie de precizări: OMV nu poate vinde acțiunile de la Petrom către o altă companie fără acordul statului roman”, a scris Virgil Popescu.

INFOGRAFICE Electricitate - Recordul istoric stabilit săptămâna trecută a fost spulberat: Prețul spot a ajuns la 1.000 lei/MWh CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Electricitate - Recordul istoric stabilit săptămâna trecută a fost spulberat: Prețul spot a ajuns la 1.000 lei/MWh

Ministrul afirmă că nu are astfel de informații.

”Le consider speculații și sunt fără temei. Anul trecut, eram ministrul Economiei, Energiei și al Mediului de Afaceri și am promovat în Guvern, în februarie 2020 dacă nu mă înșel, o Ordonanță de urgență care a fost aprobată anul acesta de Parlament și este deja lege prin care transpuneam un ultim articol din Directiva petrolului, cum îi spunem noi, un articol ce nu a fost transpus în legislația românească. Practic, acest articol spune că, pe motive de securitate națională, un stat membru poate refuză acordarea unor concesiuni de explorare/exploatare de hidrocarburi, atât petrol, cât și gaze naturale. Asta înseamnă că statul român poate oricând, pe motive de securitate națională, să nu fie de acord cu orice tranzacție. Și nu vorbim doar de Petrom. Vorbim de orice altă tranzacție unde vorbim de acorduri petroliere, care înseamnă atât petrol, cât și gaze naturale”, a mai scris Popescu.

Potrivit acestuia, ”nu se pot înstrăina nici direct, nici indirect, nici acțiunile din spatele unor companii, adică să cedezi controlul unei companii care deține la rândul ei acorduri petroliere”, scrie News.ro.

McDonald’s întreabă în România - Vreți să fiți la noi manageri? Ce salariu oferă CITEȘTE ȘI McDonald’s întreabă în România - Vreți să fiți la noi manageri? Ce salariu oferă

”Și asta e stipulat în lege. Nu se poate face decât cu acordul statului român, iar statul român poate să refuze pe motiv de securitate națională. Securitatea națională nu este negociabilă, iar securitatea energetică este o parte importantă din această”, a mai scris ministrul.

Presa din Austria a scris recent că OMV ar putea renunța la acțiunile pe care le deține la compania românească Petrom, iar acestea ar putea ajunge la rușii de la Gazprom sau la ungurii de la MOL.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul energiei
virgil popescu
omv
petrom