Presa austriacă, despre Petrom: Acțiunile OMV pot ajunge la rușii de la Gazprom sau ungurii de la Mol, nefiind exclusă însă o renaționalizare

Presa austriacă, despre Petrom: Acțiunile OMV pot ajunge la rușii de la Gazprom sau ungurii de la Mol, nefiind exclusă însă o renaționalizare
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 iul 2021

OMV ar putea renunța la acțiunile pe care le deține la compania românească Petrom, iar acestea ar putea ajunge la rușii de la Gazprom sau la ungurii de la MOL, scrie presa austriacă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În aprilie era relatat că OMV discută o posibilă vânzare a Petrom.

Într-o amplă analiză despre „aurul negru” al României publicată de Kurier, jurnalista austriacă Andrea Hodoschek susține că participația deținută de OMV în Petrom este una dintre „vacile de muls bani“ și că o posibilă vânzare a filialei Petrom declanșează temeri în România.  

Claim Expert Services SRL under new management since 1. July 2021 CITEȘTE ȘI Claim Expert Services SRL under new management since 1. July 2021

„De mult timp, participația la Petrom e una dintre cash-cows, vacile de muls (bani) ale OMV. În anul Corona-2020, Petrom, care mai are doar 11.000 de angajați, a livrat 302 milioane EUR din profitul total al grupului OMV (…) de 1,68 miliarde EUR“, arată jurnalista austriacă citată de Adevărul.  

Potrivit acesteia, actualul șef al OMV pregătește o repoziționare a companiei pe piață și intenționează să renunțe la investițiile în petrol și gaze.   „Angajamentul în România s-ar putea într-adevăr încheia în viitorul previzibil. După cum se aude din companie, încă șeful OMV – Rainer Seele, a conceput retragerea. OMV trebuie să se repoziționeze strategic și Seele a inițiat transformarea dintr-o companie tradițională de petrol și gaze într-una mai de viitor, un concern de produse chimice și mase plastice. Succesorul său Alfred Stern vrea să continue acest curs. O investiție old-fashioned, de modă veche, precum Petrom nu se mai potrivește în portofoliu…“, se arată în analiză.

OMV ar putea vinde către Gazprom sau MOL

În aceste condiții, atrage atenția Hodoschek, o eventuală retragere a OMV din Petrom ar putea aduce în loc Gazprom sau MOL-ul, compania maghiară de stat.  

„O posibilă ieșire a OMV a atras deja atenția politicii din România. Există temerea că Gazprom-ul rus, partener apropiat al OMV sau MOL-ul maghiar ar putea primi acces pe ușa din spate la resursele țării, «aurul negru»”, se mai arată în material.  

Grecia va majora salariul minim CITEȘTE ȘI Grecia va majora salariul minim

Or, din punct de vedere politic o astfel de soluție nu ar fi acceptabilă pentru România, date fiind relațiile încordate cu Rusia lui Putin și Ungaria lui Viktor Orban.  

Romgaz ar putea prelua pachetul de acțiuni OMV

Conform jurnalului vienez, „se speculează că Romgaz, cea mai mare companie de stat de gaze naturale din România, ar putea cumpăra acțiunile OMV. Întrebarea este cu adevărat dacă Romgaz poate și duce această tranzacție. ExxonMobil tocmai iese din «Neptun», proiectul comun cu OMV de extragere a gazului în Marea Neagră. Romgaz achită cel puțin un miliard de euro pentru acțiunile Exxon iar alte trei miliarde de euro vor trebui investiți în următorii patru ani”.  

Concluzia analizei din presa austriacă este că, viitoarea strategie a grupului austriac va fi prezentată abia în luna octombrie. Discuțiile încep din acest moment și rămâne de văzut dacă OMV este dispus să renunțe la un sfert din producția de petrol și gaze.  

„În acest moment, retragerea OMV nu a fost încă decisă. Noul CEO Stern vrea să prezinte strategia grupului în octombrie, ședințele managementului încep în această săptămână. Există rețineri (se mai poate traduce și ca rezistență, nota trad.) între angajați, în special în zona sectorului de upstream. În cele din urmă, OMV ar pierde peste un sfert din întreaga producție de petrol și gaze dintr-o lovitură.“

viewscnt
Afla mai multe despre
petrom
omv
austria