OPEC a redus din nou perspectiva creșterii cererii globale de petrol în 2024 și 2025

OPEC a redus din nou perspectiva creșterii cererii globale de petrol în 2024 și 2025
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 sep 2024

OPEC și-a redus previziunile privind creșterea cererii globale de petrol în 2024, reflectând datele primite pnă în prezent în acest an, și și-a redus așteptările și pentru anul viitor, marcând a doua revizuire descendentă consecutivă a grupului de producători, transmite Reuters.

Perspectivele mai slabe subliniază și mai mult provocarea cu care se confruntă OPEC+, care cuprinde Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliați precum Rusia, în echilibrarea pieței, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Fost președinte al ANRE, trimis în judecată. Ar fi avut funcții în societăți din domeniul energetic, înainte de expirarea interdicției de cinci ani în acest sens. Prejudiciu de peste 1 milion lei CITEȘTE ȘI Fost președinte al ANRE, trimis în judecată. Ar fi avut funcții în societăți din domeniul energetic, înainte de expirarea interdicției de cinci ani în acest sens. Prejudiciu de peste 1 milion lei
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Săptămâna trecută, OPEC+ a amânat planul de a începe pomparea a mai mult petrol, după ce prețurile au atins cel mai redus nivel din 2024.

Marți, OPEC a declarat într-un raport lunar că cererea mondială de petrol va crește cu 2,03 milioane de barili pe zi (bpd) în 2024, în scădere față de creșterea de 2,11 milioane bpd estimată luna trecută.

Până luna trecută, OPEC a păstrat prognoza neschimbată de când a fost făcută pentru prima dată în iulie 2023.

China a reprezentat cel mai important motiv al celei mai recente retrogradări, deoarece OPEC și-a redus prognoza de creștere a cererii Chinei la 650.000 bpd în 2024, de la 700.000 bpd.

Utilizarea petrolului în cea de-a doua economie a lumii se confruntă cu factori contrari din cauza provocărilor economice și a trecerii la combustibili mai curați, a spus OPEC.

”Privind în perspectivă, creșterea economică a Chinei este așteptată să rămână bine susținută. Cu toate acestea, factorii contrari din sectorul imobiliar și penetrarea din ce în ce mai mare a camioanelor cu GNL și a vehiculelor electrice sunt probabil să influențeze cererea de motorină și benzină în viitor”, a spus OPEC în raport.

GRAFIC Scumpire a gazelor pe BRM în urma reducerii de către OMV Petrom și Romgaz a producției interne cu 20%. România rămâne exportator net, în condițiile în care are peste înmagazinați peste 30 TWh CITEȘTE ȘI GRAFIC Scumpire a gazelor pe BRM în urma reducerii de către OMV Petrom și Romgaz a producției interne cu 20%. România rămâne exportator net, în condițiile în care are peste înmagazinați peste 30 TWh

Contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 2,62 USD, sau cu 3,65%, la 69,22 USD pe baril, la ora 17:15 GMT, cel mai redus nivel din decembrie 2021. Țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a pierdut 2,90 dolari, sau 4,22%, până la 65,81 dolari. Ambele benchmark-uri au scăzut cu mai mult de 3 USD în timpul sesiunii, după ce fiecare a crescut cu aproximativ 1% luni. Contractele futures pentru țițeiul WTI au scăzut cu mai mult de 5% marți, atingând cel mai redus nivel din mai 2023.

Există o mare împărțire între previziunile de creștere a cererii de petrol pentru 2024, din cauza diferențelor de opinie față de China și a ritmului de tranziție a lumii către combustibili mai curați.

OPEC este încă în fruntea estimărilor industriei și are un drum lung de parcurs pentru a se potrivi cu viziunea mult mai scăzută a Agenției Internaționale pentru Energie.

OPEC a declarat că creșterea cererii din acest an a fost încă peste media istorică de 1,4 milioane bpd observată înainte de pandemia de COVID-19 din 2019, care a provocat o scădere a utilizării petrolului.

Grupul este optimist pe frontul economic, îmbunătățind prognoza de creștere economică pentru 2024 la 3%, de la 2,9%.

OPEC și-a lăsat neschimbată previziunea pentru 2025 la 2,9% și a spus că există potențialul de a revizui în creștere cifra de anul viitor.

Pentru anul viitor, OPEC și-a redus estimarea de creștere a cererii globale de petrol la 1,74 milioane bpd, de la 1,78 milioane bpd, aceasta fiind tot la vârful așteptărilor industriei.

OPEC+ a implementat o serie de reduceri de producție de la sfârșitul anului 2022, pentru a sprijini piața, majoritatea fiind în vigoare până la sfârșitul anului 2025.

VIDEO Dezbaterea Harris - Trump. Fostul președinte îl menționează pe Viktor Orban. Vicepreședinta SUA amintește că ea a fost în România. Trump afirmă că imigranții mănâncă animale de companie. Harris: Liderii lumii râd de Trump CITEȘTE ȘI VIDEO Dezbaterea Harris - Trump. Fostul președinte îl menționează pe Viktor Orban. Vicepreședinta SUA amintește că ea a fost în România. Trump afirmă că imigranții mănâncă animale de companie. Harris: Liderii lumii râd de Trump

Grupul urma să înceapă atenuarea reducerii producției de 2,2 milioane bpd, din octombrie, dar a decis săptămâna trecută să amâne planul cu două luni după ce prețurile petrolului au scăzut.

Raportul OPEC a arătat că producția reală a scăzut în august, în principal din cauza tulburărilor din Libia, care au perturbat producția.

OPEC+ a pompat 40,66 milioane bpd în august, în scădere cu 304.000 bpd față de iulie, condusă de un declin în Libia.

Raportul OPEC prevede că cererea de țiței al OPEC+, sau țiței de la OPEC plus țările aliate care lucrează cu acesta, va fi de 43,8 milioane bpd în trimestrul al patrulea, permițând, teoretic, spațiu pentru o producție mai mare a grupului.

Alte prognoze includ mai puțin spațiu pentru petrolul OPEC. AIE, care reprezintă țările industrializate, vede o creștere a cererii mult mai mică decât OPEC, de 970.000 bpd în 2024. AIE a programat să își actualizeze cifrele joi.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec
petrol