OPEC a revizuit în creștere estimările privind cererea de țiței în 2023

OPEC a revizuit în creștere estimările privind cererea de țiței în 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iul 2023

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a revizuit în creștere estimările privind cererea de țiței în 2023 și a previzionat o ușoară încetinire în 2024, în pofida turbulențelor din economie, în condițiile în care China și India continuă majorarea importurilor, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În raportul lunar, OPEC se așteaptă ca cererea globală de petrol să crească cu 2,25 milioane barili pe zi (bpd) în 2024, față de un avans de 2,44 milioane bpd în 2023, scrie Agerpres.

UE aprobă tranzacția prin care Compania Națională de Petrol din Abu Dhabi cumpără 25% din OMV CITEȘTE ȘI UE aprobă tranzacția prin care Compania Națională de Petrol din Abu Dhabi cumpără 25% din OMV

Previziunea OPEC pentru anul viitor este mai ridicată decât cea a Agenției Internaționale a Energiei (IEA), în condițiile în care cotația țițeiului Brent depășește 80 de dolari pe baril.

Ritmul în care crește cererea de petrol este un semnal al situației de pe piața petrolieră și oferă un fundal al deciziilor de politică adoptate de OPEC și aliații săi, reuniți într-un organism denumit OPEC+. În iunie, acest organism a decis să prelungească și în 2024 tăierile de producție, în ideea de a susține piața petrolieră pe fondul îngrijorărilor că diminuarea cererii pune presiune asupra prețurilor.

Abordarea eficace a OPEC+ și reducerea producției au sporit stabilitatea pieței, astfel încât "fundamentele solide ale pieței petroliere din acest an ar urma să se extindă și în 2024. Anul viitor, creșterea solidă a economiei mondiale, pe fondul îmbunătățirii situației din China, ar urma să majoreze consumul de țiței", a precizat Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol.

De asemenea, în raport se arată că producția de țiței a OPEC a crescut cu 91.000 bpd, la 28,19 milioane bpd în iunie, în urma majorării producției din Iran și Irak.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec
petrol