OPEC ar putea prelungi cu alte 6 luni acordul de reducere a producției de petrol

OPEC ar putea prelungi cu alte 6 luni acordul de reducere a producției de petrol
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 13 sep 2017

Cartelul statelor exportatoare de petrol (OPEC) și alte state mari producătoare discută prelungirea acordului de plafonare a producției de țiței, care expiră în luna martie a anului viitor, cu mai mult de trei luni, susțin surse citate de Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Acordul ar putea fi prelungit chiar cu 6 luni, până în septembrie 2018, pentru a putea acorda un timp suficient procesului de stabilizare și eventual majorare a prețului petrolului.

Potrivit surselor, o astfel de prelungire ar fi necesară doar în cazul realizării scenariului celui mai pesimist, scenariu pe care însă statele membre ale OPEC îl cred din ce în ce mai mult drept cel mai probabil.

Rușii anticipează o depreciere surprinzătoare a petrolului CITEȘTE ȘI Rușii anticipează o depreciere surprinzătoare a petrolului

OPEC și mai multe state producătoare de petrol non-membre ale cartelului, printre care Rusia, Mexic și Kazakhstan s-au angajat să-și reducă producția cu 1,8 milioane de barili pe zi pentru a elimina surplusul de petrol existent în prezent pe piață. Acordul a fost semnat inițial pe 6 luni, la finalul anului trecut, după care a fost prelungit cu o perioadă suplimentară de 9 luni, până la finalul lunii martie 2018.

În pofida eforturilor OPEC și celorlalte state semnatare ale acordului, prețul petrolului, în special cel al țițeiului West Texas Intermediate (WTI - de referință pe piața americană) nu a depășit 50 de dolari pe baril, ca urmare a majorării producției din formațiuni de șist din SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
preț petrol
wti
brent
opec
acord
reducere