OPEC și aliații săi au convenit una dintre cele mai mari reduceri ale producției de petrol din acest deceniu; decizia finală - astăzi

OPEC și aliații săi au convenit una dintre cele mai mari reduceri ale producției de petrol din acest deceniu; decizia finală - astăzi
scris 6 dec 2019

OPEC și aliații săi, în frunte cu Rusia, au convenit joi una dintre cele mai mari reduceri ale producției de petrol din acest deceniu, pentru a preveni supraoferta, într-un acord care va fi aplicat pe o perioadă neașteptat de scurtă, în primele trei luni ale anului 2020, transmite Reuters.

Reuniunea de la Viena a OPEC a început la ora 16:30 GMT. Vineri, reprezentanții OPEC se vor întâlni cu cei ai Rusiei și ai altor producători, grup cunoscut sub numele de OPEC+, arată news.ro.

Actuala reducere a producției de petrol, cu 1,2 milioane de barili pe zi, al cărei scop este susținerea prețurilor petrolului și prevenirea acumulării de stocuri, va expira în martie.

Ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, a spus că o comisie formată din miniștrii Energiei, inclusiv din Arabia Saudită și Rusia, a recomandat OPEC+ să suplimenteze reducerea de producție a petrolului cu 500.000 de barili pe zi. O reducere a producției cu 1,7 milioane de barili pe zi ar fi echivalentă cu 1,7% din oferta globală.

Energia regenerabilă câștigă tot mai mult teren pe plan mondial CITEȘTE ȘI Energia regenerabilă câștigă tot mai mult teren pe plan mondial

”Observăm unele riscuri de ofertă excedentară în primul trimestru, din cauza cererii sezoniere scăzute pentru produse rafinarre și țiței”, a spus Novak.

Acesta a declarat că reducerile vor fi valabile în primul trimestru al anului 2020, o perioadă mai scurtă decât cea sugerată de unii miniștrii din OPEC, care ceruseră prelungirea reducerilor actuale până în iunie sau decembrie 2020, pe fondul temerilor legate de o încetinire a creșterii economiei globale.

OPEC+ a convenit reducerea în mod voluntar a livrărilor de petrol, începând din 2017, pentru a contracara creșterea puternică a producției Statelor Unite, care au deveni cel mai mare producător de petrol din lume.

Washingtonul a forțat o reducere chiar mai mare a livrărilor de petrol prin intermediul sancțiunilor impuse Iranului și Venezuelei, membre ale OPEC, pentru a le limita veniturile obținute din exporturile de țiței.

Anul viitor, producătorii se vor confrunta însă cu o nouă creștere a producției Statelor Unite și a altor țări din afara OPEC. Respectiv Brazilia și Norvegia.

”Un dolar mai slab, înbunătățirea datelor economice și gestionarea agresivă a producției de către OPEC ar trebui să asigure un preț al petrolului Brent de 60-65 de dolarii pe baril în perioada de sezon mai slab a anului viitor”, a spus Gary Ross, fondator al firmei Black Gold Investors.

Gazul rusesc va tranzita în continuare Ucraina chiar dacă nu va fi semnat un nou acord cu Gazprom. Cumpărătorii, și nu gigantul rus, ar putea achita tarifele de tranzit CITEȘTE ȘI Gazul rusesc va tranzita în continuare Ucraina chiar dacă nu va fi semnat un nou acord cu Gazprom. Cumpărătorii, și nu gigantul rus, ar putea achita tarifele de tranzit

Măsurile OPEC au susținut prețurile în intervalul 50-75 de dolari pe baril, în ultimul an.

Contractele futures pentru petrolul Brent au continuat să crească, la peste 63 de dolari pe baril.

Rusia s-a opus inițial suplimentării reducerii producției. Arabia Saudită are nevoie de prețuri mai mari ale petrolului pentru a susține veniturile bugetare și pentru succesul ofertei publice inițiale a grupului Aramco.

Măsurile OPEC l-au nemulțumit de-a lungul timpului pe președintele american Donald Trump, dar în ultimele luni nu s-a mai referit la organizație. Acest lucru s-ar putea schimba însă dacă prețurile petrolului și benzinei ar putea crește înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
opec
petrol
rusia