Orban: Legea consumatorului vulnerabil, prioritate zero în noua sesiune parlamentară. Măsuri pentru protejarea populației cu venituri mici, dar și a firmele energofage în contextul scumpirii energiei

Orban: Legea consumatorului vulnerabil, prioritate zero în noua sesiune parlamentară. Măsuri pentru protejarea populației cu venituri mici, dar și a firmele energofage în contextul scumpirii energiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 aug 2021

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, afirmă că proiectul legii consumatorului vulnerabil constituie "prioritate zero" în viitoarea sesiune parlamentară. Orban anunță, de asemenea, în contextul anunțatelor majorări ale tarifelor la energie și gaze naturale, că autoritățile pregătesc un pachet legislativ prin care să vină în sprijinul agenților economici afectați de creșterile prețurilor la energie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Avem prioritate zero adoptarea legii privind consumatorul vulnerabil care prevede posibilitatea de a sprijini familiile cu venituri mai mici în plata unei părți la factura de energie electrică și din factura la gaz. De asemenea, pregătim noi scheme de ajutor de stat de genul schemei pentru companiile energofage, prin care s-au plătit în proporție de 16% din cuantumul certificatelor de CO2 au fost finanțate companiile care au un cost foarte mare cu energia. De asemenea, pregătim un pachet de scheme de ajutor de stat de minimis (...) pentru întreprinderile mici și mijlocii pentru a-i ajuta în reducerea costurilor cu energia electrică. Avem o întreagă paletă de măsuri”, a declarat Ludovic Orban, duminică, la Oradea, unde a participat la Comitetul Director Județean al PNL Bihor, în fața căruia și-a prezentat moțiunea cu care va candida la Congresul din 25 septembrie pentru un nou mandat de președinte al PNL.

Ludovic Orban a menționat că pentru autoritățile române este "fundamentală" repornirea "cu șanse reale" a construcției reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cervnavodă.

Rusia amenință cu interzicerea exportului de carburanți. Piețele din regiune, inclusiv România, ar putea fi afectate CITEȘTE ȘI Rusia amenință cu interzicerea exportului de carburanți. Piețele din regiune, inclusiv România, ar putea fi afectate

Primul ministru Florin Cîțu declara, joi, că există "un risc real" ca sursele de energie să aibă tarife mai mari în iarna care urmează, iar în acest context anunța că dorește adoptarea mai rapid a legii consumatorului vulnerabil, care i-ar putea sprijini financiar pe cei cu venituri mici în ceea ce privește plata facturilor la energie. Astfel, Cîțu dorește ca legea care se află la Camera Deputaților și care este programată a intra în vigoare anul viitor să producă efecte de la începutul anului.

Conform proiectului de lege privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie realizat de Ministerul Muncii, consumatorii considerați vulnerabili pot primi ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat, pentru gaze naturale pentru energie electrică sau combustibili solizi și/sau petrolieri.

Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este, conform proiectului, de 810 lei/persoană în cazul familiei și de 1.445 lei în cazul persoanei singure.

Valoarea de referință, în funcție de sistemul de încălzire utilizat este, conform aceluiași proiect, de 250 lei/lună pentru gaze naturale; de 500 lei/lună pentru energie electrică și de 80 lei/lună pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
ludovic orban
consumatori vulnerabili
scumpiri