Peste 350 de mineri de la Paroșeni și Uricani sunt blocați în subteran, nemulțumiți că nu și-au primit salariile la timp

Peste 350 de mineri de la Paroșeni și Uricani sunt blocați în subteran, nemulțumiți că nu și-au primit salariile la timp
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 dec 2016

Peste 350 de mineri de la Paroșeni și Uricani, din Valea Jiului, s-au blocat în subteran, nemulțumiți că nu și-au primit salariile la timp, iar marți o delegație formată din ortaci și lideri de sindicat va merge să negocieze cu conducerea Societății de Închideri Mine pentru a găsi soluții pentru deblocarea situației.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La mina Uricanu s-au blocat în subteran 47 de mineri din schimbul patru și 78 de mineri din schimbul întâi, în timp ce la mina Paroșeni protestează în subteran 27 de mineri din schimbul trei, alți 64 din schimbul patru și 141 din schimbul întâi. În total, 357 de mineri de la cele două mine au oprit lucru, cerându-și drepturile salariale, scrie News.ro.

Liderul Sindicatului Huila din Valea Jiului, Laszlo Domokos, a declarat, marți dimineață, pentru News.ro că o comisie formată din ortaci și lideri de sindicat va merge să discute cu conducerea Societății de Închideri Mine.

”Am stabilit la pontaj și la schimburi să formăm o delegație de patru persoane, două de la mina Uricani și două de la Paroșeni, câte un lider de sindicat și câte un miner de la fiecare, care va merge la Societate unde vom discuta, vom lua legătura cu Ministerul Energiei și vom solicita să  intermedieze între noi și CEH să ne asigure măcar salariile pe decembrie și ianuarie”, a spus Domokos.

Luni seară, cei 41 de mineri din schimbul trei de la Mina Paroșeni s-au blocat în subteran, nemulțumiți că nu au primit încă avansul la salariu, care trebuia achitat în 29 noiembrie.

Cota obligatorie de energie din surse regenerabile va fi în 2017 de 8,3% din consumul brut de energie CITEȘTE ȘI Cota obligatorie de energie din surse regenerabile va fi în 2017 de 8,3% din consumul brut de energie

”Protestul este legat de drepturile salariale. Avansul la salariu ar fi trebuit achitat în 29 noiembrie, însă banii nu au intrat nici astăzi. Mina Paroșeni, la fel ca și cea de la Uricani, aparține de Societatea Națională de Închideri Mine, iar celelalte: Lonea, Livezeni, Lupeni și Vulcan aparțin de Complexul Energetic Hunedoara. În Vulcan sunt două mine, Vulcan și Paroșeni. Cei de la Vulcan și-au luat banii, cei de la Paroșeni nu. Oamenii vorbesc între ei, normal că sunt nemulțimiri. Au fost probleme legate de încasări lună de lună în ultimul an, dar s-au găsit soluții întotdeauna”, spunea luni președintele Sindicatului Huila din Valea Jiului, Laszlo Domokos.

Minerii din schimbul trei de la Mina Paroșeni au refuzat inițial intrarea în șut, iar în urma unor discuții aceștia au decis să intre în subteran, însă fără să lucreze.

La Mina Paroșeni extragerea cărbunelui va fi oprită la finalul anului viitor, potrivit calendarului de închidere a minelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
mina paroseni
mineri
uricani
greva mineri