Petrolul, al doilea an consecutiv de creșteri. 2023 va fi un alt an de incertitudine, cu multă volatilitate

Petrolul, al doilea an consecutiv de creșteri. 2023 va fi un alt an de incertitudine, cu multă volatilitate
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 3 ian 2023
Petrolul a crescut vineri, înregistrând a doua creștere anuală consecutivă, într-un an volatil, marcat de rezervele reduse din cauza războiului din Ucraina și de slăbirea cererii din partea principalului importator mondial de țiței, China.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Petrolul a urcat în martie, referința globală Brent ajungând la 139,13 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din 2008, după ce invazia Rusiei în Ucraina a stârnit îngrijorări legate de aprovizionare. Prețurile au dat rapid înapoi în a doua jumătate a anului 2022 din cauza îngrijorărilor legate de recesiunea globală.
ULTIMA ORĂ Iohannis sesizează CCR după ce majoritatea PSD-PNL l-a ignorat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Iohannis sesizează CCR după ce majoritatea PSD-PNL l-a ignorat

"A fost un an ieșit din comun pentru piețele de mărfuri, riscurile legate de aprovizionare ducând la o volatilitate crescută și prețuri ridicat. Anul viitor va fi un alt an de incertitudine, cu multă volatilitate", a declarat Ewa Manthey, analist la ING, potrivit Reuters.

Vineri, petrolul Brent a crescut cu 0,4%, la 83,78 dolari pe baril. Țițeiul american West Texas Intermediate a avut un avans similar, la 78,71 dolari.
 
Pentru anul 2022, Brent a avut un plus de 8%, după un salt de 50% în 2021. Țițeiul american a urcat cu 4,6% în 2022, după ce anul precedent a înregistrat un avans de 55%. Ambele repere au scăzut în 2020, pe măsură ce pandemia a afectat cererea.
 
"Investitorii intră în 2023 cu precauție, pregătiți pentru mai multe creșteri de dobânzi și se așteaptă la recesiuni în întreaga lume", a declarat Craig Erlam, analist la casa de brokeraj OANDA.
 
"În timp ce o creștere a călătoriilor de sărbători și interzicerea de către Rusia a vânzărilor de țiței și produse petroliere sunt factori de susținere pentru prețuri, restrângerea ofertei va fi compensată de scăderea consumului din cauza deteriorării mediului economic anul viitor", a adaugat analistul Leon Li de la CMC Markets.
viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
brent
wti
2022
rusia
plafonare pret pterol
petrol rusesc