Petrolul rusesc ajunge în Marea Britanie prin intermediul unei breșe în rafinării, potrivit unor rapoarte

Petrolul rusesc ajunge în Marea Britanie prin intermediul unei breșe în rafinării, potrivit unor rapoarte
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 feb 2024

Milioane de barili de combustibil fabricat din petrol rusesc sunt încă importate în Marea Britanie, în ciuda sancțiunilor impuse din cauza războiului din Ucraina, potrivit unor cercetări, relatează BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O așa-numită "portiță" înseamnă că țițeiul rusesc este rafinat în țări precum India, iar produsele sunt vândute în Marea Britanie. Acest lucru nu este ilegal și nu încalcă interdicția privind petrolul rusesc în Marea Britanie, dar criticii spun că subminează sancțiunile menite să limiteze fondurile de război ale Rusiei, scrie News.ro.

Prosumatorii: UE nu obligă România să impună ″taxă pe soare″ CITEȘTE ȘI Prosumatorii: UE nu obligă România să impună ″taxă pe soare″

Guvernul britanic a negat că ar fi existat importuri de petrol rusesc din 2022. Dar un purtător de cuvânt a declarat că "regulile de origine" recunoscute la nivel internațional definesc faptul că țițeiul, odată rafinat în altă țară, este clasificat în scopuri comerciale ca fiind originar din țara de rafinare.

Marea Britanie se numără printre numeroasele țări occidentale care vor să interzică importul de petrol și produse petroliere care provin din Rusia, în încercarea de a reduce suma de bani pe care Moscova o poate genera din combustibili fosili. Însă două rapoarte separate, comunicate în exclusivitate BBC, sugerează că normele privind rafinarea permit ca produsele fabricate din țiței rusesc să ajungă pe teritoriul britanic.

Centrul de cercetare pentru energie și aer curat (CREA) a declarat că această "portiță de rafinare" înseamnă că țări precum India și China, care nu au sancționat Kremlinul, pot importa în mod legal țiței rusesc și îl pot rafina în produse petroliere precum combustibil pentru avioane și motorină.

Acestea exportă apoi aceste produse către țări precum Marea Britanie și UE.

"Problema cu această lacună este că sporește cererea de țiței rusesc și permite vânzări mai mari în ceea ce privește volumul și împingând în sus și prețul acestora, ceea ce mărește fondurile trimise în vistieria de război a Kremlinului", a declarat Isaac Levi, șeful departamentului de analiză a politicii și energiei Europa-Rusia din cadrul CREA.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
rusia
marea britanie