Petrolul trece de 92 dolari/baril, un nou maxim din ultimii peste 7 ani

Petrolul trece de 92 dolari/baril, un nou maxim din ultimii peste 7 ani
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 4 feb 2022

Cotațiile petrolului au urcat la un nou maxim al ultimilor peste 7 ani în prima parte a tranzacțiilor de vineri, depășind pragul de 92 dolari/baril, pe fondul tensiunilor dintre Rusia și Vest și în contextul în care o furtună puternică a făcut ravagii în SUA, intensificând temerile legate de aprovizionare 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Contractele futures pentru petrolul Brent cu livrare în luna aprilie s-au apreciat cu până la 1,70%, la un maxim intraday de 92,66 dolari/baril, cel mai ridicat preț de la începului lunii octombrie 2014.

Petrolul West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, a avansat cu până la 1,82%, la 91,91 dolari/baril, de asemenea un nou nivel maxim al ultimilor peste 7 ani.

Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

Ambele sortimente de petrol se află la a șaptea săptămână de creșteri consecutive.

"Cea mai recentă creștere a fost declanșată de un val de frig în Texas, care alimentează îngrijorările legate de întreruperile de producție în Bazinul Permian, cea mai mare zonă de șisturi din SUA. În urmă cu un an, o perioadă de vreme extrem de rece a provocat întreruperi masive ale producției de petrol din această zonă", a comentat Carsten Fritsch, analist de mărfuri la Commerzbank, într-o notă citată de MarketWatch.

În jurul orei 13:30 (ora României), petrolul Brent era cotat la 92,65 dolari/baril, cu 1,69% peste referința de joi.

Petrolul WTI avansa cu 1,73%, la 91,83 dolari/baril.

La nivelul săptămânii, Brentul este pe cale să înregistreze un câștig de aproximativ 4%, în timp ce petrolul WTI poate bifa o creștere de peste 5%.

Commerzbank și-a majorat prognoza privind evoluția prețurilor în primul trimestru al anului, de la un preț pentru petrolul Brent de 80 dolari/baril la 90 de dolari, citând tensiunile dintre Rusia și statele occidentale referitoare la Ucraina.

Modificarea prognozei reflectă "creșterea abruptă a primei de risc din cauza conflictului dintre Rusia și Ucraina, care este posibil să se diminueze doar treptat” spune Fritsch.

“Din acest motiv, ne așteptăm ca prețul petrolului să fie în continuare ridicat în al doilea trimestru, la 85 dolari (prognoza anterioară: 75 dolari). Mai mult, OPEC+ nu a reușit de luni de zile să implementeze pe deplin creșterile de producție convenite ", a precizat analistul Commerzbank.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
cotatii petrol
preturi petrol
opec
ucraina
rusia
cerere globala petrol
sua
furtuna texas