Polonia investește zeci de miliarde de dolari în energie regenerabilă și nucleară

Polonia investește zeci de miliarde de dolari în energie regenerabilă și nucleară
scris 9 sep 2020

Polonia vrea să accelereze renunțarea la cărbune și are în vedere cheltuieli de miliarde de dolari pentru a investi în energia regenerabilă și nucleară, în vederea rezolvării dificultăților provocate de schimbările climatice și asigurarea unor surse stabile de alimentare cu energie, a anunțat luni Guvernul de la Varșovia, citat de Reuters.

Într-o actualizare a strategiei energetice a țării până în 2040, Ministerul Mediului a informat că Polonia intenționează să investească 150 miliarde de zloți (40 miliarde de dolari) pentru a construi primele sale reactoare nucleare, cu o capacitate de 6-9 gigawați (GW), scrie Agerpres.

Operatorul de transport gaze ucrainean a pus ochii pe piața din România: până la finalul anului vrea să semneze noi acorduri de interconectare cu Transgaz CITEȘTE ȘI Operatorul de transport gaze ucrainean a pus ochii pe piața din România: până la finalul anului vrea să semneze noi acorduri de interconectare cu Transgaz

De asemenea, Guvernul de la Varșovia vrea să ajungă la o capacitate eoliană offshore de 8-11 (GW) până în 2040 prin investiții estimate la 130 miliarde de zloți. În urma dezvoltării facilităților de energie regenerabilă și nucleară, vor fi create 300.000 de locuri de muncă, susțin autoritățile poloneze.

Cea mai mare economie din Europa Centrală și de Est, care se bazează pe cărbune pentru 88% din producția sa de electricitate, vrea să reducă acest procent în următorii ani, deoarece nu mai este rentabilă exploatarea minelor. Conform strategiei energetice actualizate, procentul de 88% va scădea la 37% - 56% în 2030 și la 11 - 28% în 2040.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
energie