PPC, proprietarul Enel România - profit în creștere susținut și de adăugarea operațiunilor din România

PPC, proprietarul Enel România - profit în creștere susținut și de adăugarea operațiunilor din România
scris 13 nov 2024

Public Power Corporation (PPC), cea mai mare companie energetică elenă, la care statul este cel mai mare acționar, cu peste 34% din capital, și care a preluat anul trecut operațiunile și activele din România ale italienilor de la Enel, a înregistrat în primele 8=9 luni din 2024 un nivel EBITDA de 1,348 miliarde de euro, susținut de contribuția crescută a Diviziei de Distribuție, de îmbunătățirea profitabilității modelului integrat de afaceri și de adăugarea operațiunilor din România, precum și a celor de la Kotsovolos.

Profitul net ajustat a fost de 305 milioane de euro, în creștere față de 178 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2023. Profitul net ajustat după deducerea nivelului aferent participațiilor minoritare s-a ridicat la 241 milioane de euro, comparativ cu 144 milioane de euro în aceeași perioadă a anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
GRAFIC România a redevenit cea mai scumpă piață de energie din UE de la începutul lunii noiembrie. A treia zi consecutivă cu preț record CITEȘTE ȘI GRAFIC România a redevenit cea mai scumpă piață de energie din UE de la începutul lunii noiembrie. A treia zi consecutivă cu preț record

PPC a menținut un grad de îndatorare (datoria netă/EBITDA ajustată pe ultimele 12 luni, până în septembrie 2024) de 2,7x, sub plafonul autoimpus de 3,5x, datoria netă fiind de 4,604 miliarde de euro la 30 septembrie 2024.

PPC, proprietarul Enel România - profit în creștere susținut și de adăugarea operațiunilor din România

„Rezultatele financiare solide din primele 9 luni ale anului 2024 confirmă reziliența modelului nostru de afaceri, care are la bază dezvoltarea unui portofoliu de producție de energie verde și flexibilă, orientarea către client, precum și digitalizarea și îmbunătățirea rețelelor de distribuție.

Deja avem 4,9 GW de capacitate în RES în funcțiune, cu un portofoliu semnificativ de proiecte în dezvoltare, de peste 20 GW. Dintre acestea, 3,8 GW sunt fie în construcție, fie pregătite pentru construcție și se află într-o fază foarte avansată. Ne-am dublat investițiile comparativ cu anul trecut, menținând în același timp o poziție financiară puternică.

Director BERD: România depășește Polonia la anumite criterii; sunt foarte mulți investitori care se uită la România. Rămâne o problemă CITEȘTE ȘI Director BERD: România depășește Polonia la anumite criterii; sunt foarte mulți investitori care se uită la România. Rămâne o problemă

Realizările noastre de până acum ne permit să reiterăm obiectivul pentru 2024 de EBITDA ajustat de 1,8 miliarde de euro și un profit net de 0,35 miliarde de euro”, spune Georgios Stassis, Președinte și CEO al PPC.

Activitatea de retail

Cererea de electricitate în Grecia a crescut cu 5,7% în primele 9 luni ale anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, în principal din cauza vremii mai calde, atât în Grecia, cât și în România, în special în lunile de vară. În România, cererea de electricitate a crescut cu 4% în primele 9 luni din 2024 față de aceeași perioadă din 2023.

Cota medie de piață a PPC în retailul de electricitate din Grecia a scăzut la 51% în primele 9 luni din 2024, de la 57% în perioada similară din 2023, în special din cauza reducerii cotei de piață în rândul clienților de înaltă tensiune, ca urmare a încheierii unor contracte fixe vechi.

În Sistemul Interconectat, cota de piață a scăzut la 51% în septembrie 2024 (de la 54% în septembrie 2023).

Pe tipuri de tensiune, cota medie de piață a fost de 18% (de la 44%) pentru Înaltă Tensiune, 35% (de la 34%) pentru Medie Tensiune și 65% (față de 65%) pentru Joasă Tensiune. În România, cota medie de piață a PPC în vânzările de electricitate a fost de 16%.

FOTO Waymo a deschis accesul la robotaxi. Listă de așteptare de 300.000 de oameni CITEȘTE ȘI FOTO Waymo a deschis accesul la robotaxi. Listă de așteptare de 300.000 de oameni

Activitatea de generare

În ceea ce privește producția, cota medie de piață a PPC în Grecia a scăzut la 35% în primele nouă luni din 2024 de la 39% în perioada similară din 2023. Această evoluție este determinată de fapt de scăderea producției pe bază de lignit, pe măsură ce avansează planul PPC de a renunța la cărbune până în 2026.

În România, cota de piață medie a PPC în producția de energie din surse regenerabile (eoliene/solare) a ajuns la 12%, de la 14% în primele nouă luni din 2023.

Îmbunătățirea mixului de generare se reflectă în îmbunătățirea intensității emisiilor de CO2 la 0,48 tone per MWh generat, de la 0,53 tone per MWh generat în perioada similară din 2023.

Activitatea de distribuție

O mare parte din investițiile PPC sunt destinate modernizării și digitalizării rețelelor de distribuție din Grecia și România, care au continuat să crească în al treilea trimestru, ajungând la 721 de milioane de euro în primele nouă luni din 2024 comparativ cu anul precedent. Necesarul majorat de investiții vizează îmbunătățirea fiabilității rețelelor și a calității serviciilor oferite utilizatorilor.

FOTO CONFIRMARE Italianul care a adus în țară ButanGas-ul lui Iosif Constantin Drăgan în anii ’90 deschide prima stație GNL și BioGNL din România CITEȘTE ȘI FOTO CONFIRMARE Italianul care a adus în țară ButanGas-ul lui Iosif Constantin Drăgan în anii ’90 deschide prima stație GNL și BioGNL din România

Se așteaptă ca implementarea continuă a investițiilor în rețelele de distribuție din ambele țări să îmbunătățească în continuare indicii SAIDI și SAIFI.  

Integrarea surselor regenerabile în rețelele de distribuție din Grecia și România continuă cu un ritm accelerat în primele nouă luni din 2024, cu instalații mai mici per client și pentru autoconsumul acestora.

Telco

S-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește implementarea Fiber-To-The-Home, care a ajuns la 477.000 de gospodării/societăți până în septembrie 2024, marcând o creștere de 27% față de iunie 2024, atingând deja obiectivul stabilit pentru sfârșitul anului 2024. Implementarea de succes actuală pune bazele atingerii obiectivului de acoperire de 1,7 milioane de gospodării și companii până la sfârșitul anului 2025.

E-mobilitate

În domeniul e-mobilității, PPC este lider pe piața elenă, cu o cotă de 35% din punctele publice de încărcare în primele nouă luni din 2024.

De asemenea, PPC este activă în domeniul e-mobilității și în România, având un număr total de 2.925 de puncte la sfârșitul primelor nouă luni din an în ambele țări.

Profit.ro a anunțat recent că Public Power Corporation iese din nou pe piețele de obligațiuni, acum cu ținta de a atrage 500 de milioane de euro.

Obligațiunile ofertate au termen de rambursare până în 2031.

Cel mai mare proiect fotovoltaic din Europa, dezvoltat în România, cu putere de peste 1.000 MW și estimat la 800 milioane euro, este blocat de un ONG de mediu CITEȘTE ȘI Cel mai mare proiect fotovoltaic din Europa, dezvoltat în România, cu putere de peste 1.000 MW și estimat la 800 milioane euro, este blocat de un ONG de mediu

PPC intenționează să listeze obligațiunile la bursa Dublin Euronext sau într-un alt loc de tranzacționare din Uniunea Europeană.

Citigroup, Goldman Sachs și HSBC acționează în calitate de coordonatori, iar BNP Paribas, Deutsche Bank, Nomura, Société Générale, Alpha Bank, Piraeus Bank, AXIA Ventures și Eurox Securities acționează în calitate de co-manageri ai ofertei.

Anterior a fost relatat că Norges Bank Investment Management, care administrează cel mai mare fond suveran din lume, ia în considerare achiziția unei participații la Public Power Corporation (PPC), cea mai mare companie energetică elenă, la care statul este cel mai mare acționar, cu peste 34% din capital, și care a preluat anul trecut operațiunile și activele din România ale italienilor de la Enel.

Banca centrală a Norvegiei a decis recent, în urma unei recomandări din partea Norges Bank Investment Management – cunoscută pentru concentrarea sa globală pe investiții durabile, cu emisii reduse de carbon – să ridice excluderea PPC ca perspectivă de investiții.

OMV Petrom a abandonat sute de sonde CITEȘTE ȘI OMV Petrom a abandonat sute de sonde

Fondul de Pensii al Norges Bank Investment Management, cel mai mare fond de pe planetă, administrează active de 1,6 trilioane de euro în 70 de țări.

Sursele care monitorizează situația estimează că fondul ar putea urmări să achiziționeze o participație inițială de 1 până la 2% în PPC.

DOCUMENT SUA donează Poliției Române echipamente de detectare a traficului ilicit de materiale nucleare și radioactive de aproape 2 milioane de dolari CITEȘTE ȘI DOCUMENT SUA donează Poliției Române echipamente de detectare a traficului ilicit de materiale nucleare și radioactive de aproape 2 milioane de dolari

Profit.ro a anunțat recent că analiștii financiari greci de la Axia Ventures se așteaptă la o ″explozie″, pe primul semestru al anului, a profitului operațional EBITDA al Public Power Corporation (PPC).

Cei de la Axia, care au sprijinit PPC cu consultanță la tranzacția cu Enel, estimează că grupul grec va afișa o EBITDA de 904,5 milioane euro pentru S1 2024, în creștere cu 53,4% față de perioada similară a anului trecut, majorare datorată în principal business-ului din România.

Acțiunile cad pe Wall Street, temeri la adresa economiei. Și Bursa de la București este pe roșu - FOTO CITEȘTE ȘI Acțiunile cad pe Wall Street, temeri la adresa economiei. Și Bursa de la București este pe roșu - FOTO

În același timp, profitul net după deducerea drepturilor minoritare este estimat în scădere cu 36,7%, la 111,1 milioane euro. Aceste drepturi sunt prognozate în creștere, tot ca urmare a profitabilității mai mari a businessului din România, dar și a contribuției companiilor mixte la care PPC s-a asociat pentru dezvoltarea de proiecte de producție de energie regenerabilă.

Analiștii firmei prognozează pentru PPC venituri din vânzări de 3,9 miliarde euro pe primele 6 luni, în urcare cu 9%.

UniCredit, implicată într-un nou proces în Rusia CITEȘTE ȘI UniCredit, implicată într-un nou proces în Rusia

Pe de altă parte, Axia vede și un plus al îndatorării la PPC, din cauza necesităților de finanțare suplimentare determinate de planul strategic de investiții al companiei.

Cei de la PPC au anunțat în ianuarie că intenționează să-și majoreze de 2,6 ori portofoliul românesc de producție de energie regenerabilă, eoliană și solară, de la o putere instalată totală de circa 600 MW acum la 1.900 MW în 2026. Ulterior, în martie, CEO-ul pe România al PPC, Alessio Menegazzo, a declarat că investițiile în rețele electrice trebuie sprijinite și accelerate foarte mult, pentru că altfel se va crea un decalaj și mai mare între România și celelalte țări.

viewscnt
Afla mai multe despre
ppc enel
public power corporation ppc
profit ppc
investiții ppc