Prăbușirea prețului gazelor este o veste bună pentru Europa după panica de anul trecut

Prăbușirea prețului gazelor este o veste bună pentru Europa după panica de anul trecut
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mai 2023

Prețul gazelor naturale în Europa a scăzut la cel mai redus nivel de la mijlocul lui 2021, ceea ce ajută la inversarea unei tendințe de explozie a inflației și constituie o veste bună pentru consumatori, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La hub-ul de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință pentru Europa, cotațiile futures la gaze au scăzut timp de opt săptămâni la rând și sunt sub 25 de euro pentru un un Megawatt-oră, cel mai redus nivel de după luna mai 2021, scrie Agerpres.

Arabia Saudită importă motorină din Rusia și livrează propria sa producție Europei CITEȘTE ȘI Arabia Saudită importă motorină din Rusia și livrează propria sa producție Europei

Reducerea cu două treimi a cotațiilor futures la gaze în acest an a slăbit nu doar presiunile la adresa bugetelor gospodăriilor dar a subminat și una pârghiile de care dispune președintele Rusiei, Vladimir Putin, și anume capacitatea de a reduce livrările de gaze către Europa.

În condițiile în care unii traderi susțin că, pe termen scurt, prețurile ar putea ajunge chiar și în teritoriul negativ în vara acestui an, imaginea este complet diferită de cea din luna mai a anului trecut. Atunci cotațiile futures erau de patru ori mai mari decât cele din prezent iar țările europene au fost forțate să revină la producția de electricitate pe bază de cărbune, pentru a putea asigura furnizarea de electricitate după ce Rusia a redus semnificativ livrările de gaze.

Creșterea importurilor de gaze naturale lichefiate pentru înlocuirea livrărilor rusești a ajutat la reducerea cotațiilor, precum și vremea relativ blândă din timpul iernii, care a făcut ca regiunea să nu recurgă prea mult la rezervele de gaze din depozite. În prezent gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa este de aproape 67%, peste media multianuală de aproximativ 50% pentru acest moment al anului. În cazul Germaniei, gradul de umplere a depozitelor de gaze este de 73%, arată datele furnizate de Gas Infrastructure Europe.

Un alt factor este încetinirea activității economice, care a jucat un rol important prin diminuarea consumului de energie. Revenirea economiei chineze a pierdut din elan, sectorul manufacturier european este în criză iar Germania a intrat în recesiune în primul trimestru.

PPC, care a cumpărat participațiile Enel în România, a realizat în primul trimestru un profit net de 51,1 milioane euro, de la pierderi în 2022. Preluarea Enel România se va finaliza în al treilea trimestru al acestui an CITEȘTE ȘI PPC, care a cumpărat participațiile Enel în România, a realizat în primul trimestru un profit net de 51,1 milioane euro, de la pierderi în 2022. Preluarea Enel România se va finaliza în al treilea trimestru al acestui an

În plus, Europa a făcut progrese cu construirea de noi capacități regenerabile. Noile parcuri fotovoltaice și eoliene precum și condițiile meteo favorabile au ajutat la reducerea necesarului de gaze naturale pentru producția de electricitate în acest an.

Scăderea prețului gazelor naturale "este o veste excelentă pentru Europa și demonstrează că majorarea importurilor de gaze lichefiate, precum și reducerea cererii, a ajutat la reechilibrarea rapidă a pieței europene după ce Rusia a închis robinetul", spune Georg Zachmann, analist la think tank-ul Bruegel.

Pentru gospodării, beneficiile prețurilor mai mici la gaze sunt clare. Rata anuală a inflației în zona euro a încetinit, probabil, la 6,3% în luna mai, cel mai redus nivel de la invadarea Ucrainei. Economiștii de la Nomura se așteaptă să vadă cum "prețurile angro mai mici la energie ajung la nivelul consumatorilor din zona euro".

Pe de altă parte însă, prețurile reduse la gaze, înregistrate în prezent în Europa, nu declanșează o majorare a cererii industriale, care s-a redus semnificativ pe fondul exploziei costurilor cu energie. Dacă și când vom asista la o revenire a cererii industriale de gaze rămâne un mare semn de întrebare pentru traderi, iar unii spun că această pierdere ar putea fi una permanentă.

"Distrugerea cererii este o expresie frumoasă pentru colapsul industriei. Din cauza prețurilor mari la energie în Europa, multe industrii, în special cele cu consum intensiv de gaze, fie au intrat în colaps fie s-au mutat în afara Europei", susține Brenda Shaffer, analist la Global Energy Center din Washington. "Acele industrii nu vor reveni, chiar dacă prețurile la energie au scăzut", a adăugat Brenda Shaffer.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
pret