Premieră: Business-ul de distribuție energie al Enel din România a trecut pe pierdere, cu un minus cumulat de aproape jumătate de miliard de lei. Care este principala cauză

Premieră: Business-ul de distribuție energie al Enel din România a trecut pe pierdere, cu un minus cumulat de aproape jumătate de miliard de lei. Care este principala cauză

Sursă foto: Facebook

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 3 iun 2019

Toți cei trei operatori concesionari de distribuție a energiei electrice controlați de grupul italian Enel în România, E-Distribuție Muntenia, E-Distribuție Dobrogea și E-Distribuție Banat, au raportat pierderi anul trecut, cu un minus cumulat total de peste 470 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Este vorba de prima astfel de situație consemnată cel puțin din 2008 încoace, ultimul an pentru care există date publice disponibile din urmă. Astfel, în perioada 2008-2017 inclusiv, toate cele 3 companii de distribuție a electricității au raportat profit net în fiecare an de activitate. Enel a preluat de la statul român controlul asupra Electrica Banat și Electrica Dobrogea în 2005 și asupra Electrica Muntenia Sud în 2007.

Pierderile Enel pe 2018 din activitate de distribuție de energie din România au fost de 114,89 milioane lei la E-Distribuție Muntenia (profit net de 85,9 milioane lei în 2017), 143,32 milioane lei la E-Distribuție Dobrogea (profit de 49,45 milioane lei în anul anterior) și 211,89 milioane lei la E-Distribuție Banat (+82,77 milioane lei în 2017).

VIDEO Kim Jong-un a ordonat executarea a cinci diplomați nord-coreeni, pentru eșecul summitului cu Trump CITEȘTE ȘI VIDEO Kim Jong-un a ordonat executarea a cinci diplomați nord-coreeni, pentru eșecul summitului cu Trump

Pierderile au survenit în pofida faptului că toate cele trei companii au consemnat anul trecut ușoare majorări ale cifrelor de afaceri și ale veniturilor din activitatea de distribuție, ca urmare a distribuirii de cantități de energie mai mari unui număr superior de clienți, iar E-Distribuție Muntenia și E-Distribuție Dobrogea și la tarife medii majorate, comparativ cu 2017, potrivit documentelor celor 3 societăți.

În schimb, cheltuielile totale au crescut semnificativ la toate distribuțiile Enel, respectiv cu aproape o treime la E-Distribuție Muntenia, cu 50% la E-Distribuție Dobrogea și cu peste 61% la E-Distribuție Banat.    

Principala cauză, indicată chiar de operatori, a fost decizia de anul trecut a Autorității de Reglementare (ANRE) de a reduce cu 26%, de la 1 ianuarie 2019, rata reglementată a rentabilității (RRR) tuturor operatorilor de distribuție a energiei electrice, de la 7,7% la 5,66%, măsură contestată vehement, inclusiv în justiție, de companiile de distribuție, care au avertizat că va avea ca efect reducerea investițiilor în rețele.

VIDEO Incendiu la o fermă avicolă din Mintia. 16.000 de pui au murit CITEȘTE ȘI VIDEO Incendiu la o fermă avicolă din Mintia. 16.000 de pui au murit

Indicatorul RRR reprezintă un parametru foarte important luat în considerare la stabilirea veniturilor reglementate ale operatorilor de distribuție concesionari și, deci, la fixarea tarifelor reglementate de distribuție achitate de consumatori pe facturi. RRR, care este o marjă de profit garantată pentru operatori, se stabilește inclusiv pe baza randamentelor medii ale titlurilor de stat emise de Ministerul Finanțelor Publice, dar și a unor indicatori de risc și de rentabilitate ai pieței românești a acțiunilor listate la bursă. În calculul ratei de rentabilitate mai intră costurile capitalului și gradul de îndatorare al companiilor de distribuție, precum și rata impozitului pe profit.

"Principalul motiv pentru majorarea cheltuielilor activității de bază în anul 2018 îl reprezintă deprecierea înregistrată la reevaluarea imobilizărilor corporale, în valoare de 258.759.258 lei", se arată în situațiile financiare pe 2018 ale E-Distribuție Muntenia. Potrivit companiei, reevaluarea a fost făcută la finalul anului trecut de un evaluator independent autorizat, iar "deprecierea a rezultat în principal din modificarea ratei reglementate a rentabilității pentru perioada de reglementare 2019-2023 la 5,66% (în scădere față de 7,7% în perioada de reglementare 2014-2018)".

Explicații similare apar și în situațiile financiare ale E-Distribuție Dobrogea și E-Distribuție Banat:

Premieră: Business-ul de distribuție energie al Enel din România a trecut pe pierdere, cu un minus cumulat de aproape jumătate de miliard de lei. Care este principala cauză
Premieră: Business-ul de distribuție energie al Enel din România a trecut pe pierdere, cu un minus cumulat de aproape jumătate de miliard de lei. Care este principala cauză

Acțiunile producătorilor asiatici de automobile și componente au scăzut puternic după anunțul lui Trump privind taxarea importurilor din Mexic CITEȘTE ȘI Acțiunile producătorilor asiatici de automobile și componente au scăzut puternic după anunțul lui Trump privind taxarea importurilor din Mexic

Important de menționat este că, după finalul exercițiului financiar al anului trecut, prin OUG nr. 19/2019 de modificare a celebrei OUG nr. 114/2018, Guvernul a preluat de la ANRE la legislația primară prerogativa stabilirii RRR și a majorat rata reglementată a rentabilității de la 5,66%, la cât o redusese Autoritatea, la 6,9%, atât pentru operatorii de distribuție a energiei, cât și pentru operatorul de transport și sistem Transelectrica. Măsura a fost salutată de companii ca fiind un mesaj pentru ele, "de a investi în rețele și de a-și diversifica programele de investiții".

Pe de altă parte, operatorii de distribuție, precum alți jucători din energie, datorează anul acesta o contribuție bănească către ANRE cifrată la 2% din cifra de afaceri anuală, procent majorat de 20 de ori prin OUG nr. 114/2018, de la doar 0,1% anterior.

Doar una dintre cele trei companii de distribuție Enel preconizează revenirea pe plus anul acesta, potrivit bugetelor lor de venituri și cheltuieli pe 2019, estimarea de profit a E-Distribuție Muntenia fiind de 35,2 milioane lei. Celelalte două anticipează doar reducerea semnificativă a pierderilor, la 32,6 milioane lei E-Distribuție Dobrogea și la 16,5 milioane lei E-Distribuție Banat.

Toți cei trei operatori și-au bugetat pentru anul în curs cheltuieli pentru investiții (CAPEX) în scădere față de 2018, de la 228,5 la 224,9 milioane lei E-Distribuție Muntenia, de la 136,7 la 108,4 milioane lei E-Distribuție Dobrogea și de la 146,3 la 128,7 milioane lei E-Distribuție Banat.

viewscnt
Afla mai multe despre
enel
grupul enel
distributiile enel
e-distribuție muntenia
e-distribuție dobrogea
e-distribuție banat
tarif reglementat distributie energie
rata reglementata a rentabilitatii distributie energie
pret energie
scumpire energie
oug 114