Prețul gazelor naturale în Europa - la cea mai redusă valoare din ultimele 17 luni

Prețul gazelor naturale în Europa - la cea mai redusă valoare din ultimele 17 luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 ian 2023

Prețurile de referință la gaze naturale în Europa au coborât luni la cel mai redus nivel de după luna septembrie 2021, în condițiile în care depozitele pline din China îi obligă pe furnizori și își trimită cargourile încărcate cu gaze lichefiate spre continentul european, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cotațiile futures la gaze naturale au scăzut luni chiar și cu 15%, ducând declinul înregistrat de la începutul anului până la 27%. Importatorii chinezi încearcă să direcționeze spre Europa livrările programate pentru lunile februarie și martie, pe fondul prețurilor reduse și stocurilor mari de pe piața chineză. Aceste informații au calmat îngrijorările că relansarea economiei chineze va stimula cererea de gaze astfel că navele încărcate cu GNL vor fi redirecționate dinspre Occident spre China, scrie Agerpres.

VIDEO PROFIT LIVE Liliana Bica, HR manager, Donalam: Am ajuns la 610 angajați la fabrica din Târgoviște. Vrem să aducem școală de calitate în rândul tinerilor CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Liliana Bica, HR manager, Donalam: Am ajuns la 610 angajați la fabrica din Târgoviște. Vrem să aducem școală de calitate în rândul tinerilor

La hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, în jurul orei 3.49 p.m. cotațiile futures la gaze erau în scădere cu 14% până la 55,48 euro pentru un Megawatt, după ce au scăzut timp de cinci săptămâni la rând.

O perioadă prelungită de temperaturi ridicate a fost unul din principalele motive pentru această scădere. Chiar dacă un val de frig este prognozat pentru această săptămână, este foarte posibil să fie unul scurt și insuficient de puternic pentru a reduce stocurile de gaze care abia au fost folosite pe parcursul ultimei luni pe măsură ce cererea a fost ținută sub control iar importurile de gaze lichefiate sunt la un nivel ridicat.

"Pentru moment nu se întrevede un sfârșit la scăderile de pe piața europeană a gazelor. Situația de panică de anul trecut a fost înlocuită de încrederea că Europa va trece de iarnă fără nicio problemă de aprovizionare", susțin analiștii de la firma de trading Energi Danmark A/S.

Cu toate acestea, există unele semnale de avertisment că criza declanșată de reducerea semnificativă a livrărilor de gaze naturale rusești spre Europa este departe de a se fi încheiat. Europa a fost "norocoasă" că vremea a ținut cu ea dar aprovizionarea sa rămâne expusă la evenimentele geopolitice, a avertizat președintele firmei Iberdrola SA, Ignacio Sanchez Galan. Chiar dacă prețurile la gaze au scăzut, ele sunt totuși peste media multianuală pentru această perioadă a anului.

Pentru moment însă piața europeană a gazelor naturale primește o mână de ajutor și din partea regenerabilelor. Grație energiei electrice produsă din surse regenerabile, Europa folosește mai puține gaze naturale pentru a produce electricitate. Datele oficiale arată că, sâmbătă, turbinele eoliene din Germania a produs o cantitate record de electricitate o situație similară înregistrându-se în Marea Britanie.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
pret
europa