Prețurile petrolului au încheiat anul 2023 cu un declin de aproximativ 10%, după doi ani de creșteri

Prețurile petrolului au încheiat anul 2023 cu un declin de aproximativ 10%, după doi ani de creșteri
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 dec 2023

Prețurile petrolului au încheiat anul 2023 cu un declin de aproximativ 10%, după doi ani de creșteri, deoarece preocupările geopolitice, reducerile de producție și măsurile băncilor centrale pentru a controla inflația au declanșat fluctuații mari ale prețurilor, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Vineri, prețurile petrolului au urcat, după ce a scăzut cu 3% în ziua precedentă, deoarece mai multe firme de transport maritim s-au pregătit să circule pe ruta Mării Roșii, scrie News.ro.

Amânarea obligației montării în apartamente a repartitoarelor, avizată. Subvenții la repartitoare pentru o parte a populației CITEȘTE ȘI Amânarea obligației montării în apartamente a repartitoarelor, avizată. Subvenții la repartitoare pentru o parte a populației

Companiile majore au încetat să mai folosească rutele Mării Roșii după ce gruparea militantă Houthi din Yemen a început să vizeze navele cu atacuri.

Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut vineri cu 72 de cenți, sau cu 0,9%, la 77,87 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pentru țițeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 76 de cenți sau cu 1,1%, la 72,53 dolari pe baril.

Cu toate acestea, cele două valori de referință au atins cele mai scăzute niveluri de la sfârșitul anului din 2020, când pandemia a afectat cererea și a făcut ca prețurile să scadă.

Reducerile de producție de către Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații conduși de Rusia, sau OPEC+, s-au dovedit insuficiente pentru a susține prețurile, valorile de referință scăzând cu aproape 20% față de maximele anului.

OPEC+ reduce în prezent producția cu aproximativ șase milioane de barili pe zi, reprezentând aproximativ 6% din oferta globală.

OPEC se va confrunta cu o cerere de petrol în scădere, în prima jumătate a anului 2024, în timp ce cota sa pe piața globală scade la cel mai redus nivel de la pandemie, ca urmarea a reducerii producției și ieșirii Angolei din grup.

Vehiculul de investiții al lui Horia Ciorcilă, președinte al Băncii Transilvania, a cumpărat participația SIF Muntenia la Aro Palace CITEȘTE ȘI Vehiculul de investiții al lui Horia Ciorcilă, președinte al Băncii Transilvania, a cumpărat participația SIF Muntenia la Aro Palace

Un sondaj al Reuters în rândul a 34 de economiști și analiști estimează că prețul țițeiului Brent va avea o medie de 82,56 dolari pe baril în 2024, în scădere față de consensul de 84,43 dolari din noiembrie, aceștia anticipând că o creștere economică globală slabă va limita cererea, în timp ce tensiunile geopolitice ar putea oferi sprijin.

Performanța slabă a petrolului de la sfârșitul anului contrastează cu acțiunile la nivel global, care au crescut în 2023.

Indicele MSCI, care urmărește acțiunile din 47 de țări, a crescut cu aproximativ 20% în 2023, în condițiile în care investitorii anticipează tot mai mult reduceri rapide ale dobânzii de referință decătre Rezerva Federală din SUA, anul viitor.

Pe piața valutară, dolarul a înregistrat o scădere de 2% în acest an, după doi ani de câștiguri puternice.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret