Prețurile petrolului au stagnat vineri, cedând creșterile de peste 1% de pe parcursul tranzacțiilor, și au încheiat prima săptămână a noului an în scădere cu peste 8%, din cauza îngrijorărilor legate de o recesiune globală.
Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 0,2%, la 78,51 de dolari pe baril, în timp ce prețul petrolului West Texas Intermediate (WTI) din SUA a urcat cu 0,1%, la 73,77 dolari pe baril, relatează News.ro.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Pe ansamblul săptămânii, ambele contracte au coborât cu peste 8%, în contextul în care piețele energiei au început anul 2023 cu cel mai mare declin la început de an după 2016. În cele trei săptămâni anterioare prețurile petrolului au crescut cu circa 13%.
”Piața petrolului ar putea să-și recapete un oarecare calm, în urma băii de sânge de la începutul acestei săptămâni, dar potențialul de creștere rămâne limitat, cel puțin pe termen scurt. Perspectivele economice sunt întunecate”, a spus analistul PVM Stephen Brennock.
Dolarul american a crescut, în urma datelor privind creșterea solidă a numărului de locuri de muncă în SUA, în decembrie, investitorii anticipând că inflația va încetini, iar Rezerva Federală nu va mai trebui să crească agresiv dobânzile.
Dolarul mai slab crește cererea de petrol, pentru că mărfurile denominate în monedă americană devin mai ieftine pentru deținătorii altor monede.