Prețurile petrolului au scăzut și au înregistrat un declin pe ansamblul săptămânii

Prețurile petrolului au scăzut și au înregistrat un declin pe ansamblul săptămânii
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 iun 2023

Prețurile petrolului au scăzut vineri și au înregistrat un declin pe ansamblul săptămânii, deoarece traderii s-au îngrijorat că majorarea ratelor dobânzilor de către băncile centrale ar putea afecta cererea, în ciuda semnelor de reducere a ofertei, inclusiv scăderea stocurilor de țiței din SUA, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Într-o a doua zi consecutivă de pierderi, țițeiul Brent a scăzut cu 53 de cenți, sau cu 0,7%, până la 73,61 dolari pe baril, scrie News.ro.

DOCUMENT Intervenționismul guvernamental, principala sursă de risc pentru Hidroelectrica CITEȘTE ȘI DOCUMENT Intervenționismul guvernamental, principala sursă de risc pentru Hidroelectrica

Țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 63 de cenți, sau cu 1%, la 68,86 de dolari pe baril.

Joi, prețul petrolului Brent a scăzut cu aproximativ 3 dolari pe baril, după ce Banca Angliei a majorat ratele dobânzilor peste așteptări, cu o jumătate de punct procentual.

Băncile centrale din Norvegia și Elveția au majorat și ele ratele dobânzilor.

De asemenea, a crescut probabilitatea unor noi creșteri ale dobânzii de politică monetară din SUA. Președintele Băncii Rezervei Federale din San Francisco, Mary Daly, a declarat că încă două majorări ale ratelor dobânzilor în acest an reprezintă o proiecție ”foarte rezonabilă”.

”Se pare că există un tip de comerț cu țiței ”de retragere din cauza riscurilor”, declanșat de creșterile dobânzii cheie în UE și de cifrele dezamăgitoare ale stimulentelor din China”, a declarat Dennis Kissler, vicepreședinte senior pentru tranzacționare la BOK Financial.

Suedia încurajează energia nucleară, după ce în anii ’80 hotărâse să renunțe la ea CITEȘTE ȘI Suedia încurajează energia nucleară, după ce în anii ’80 hotărâse să renunțe la ea

Creșterea dobânzii cheie de către Banca Angliei a declanșat lichidarea fondurilor, iar producătorii de energie trec la o mentalitate de ”hedge now” (protejare acum), a adăugat Kissler.

Ratele mai mari ale dobânzilor cresc costurile de împrumut pentru întreprinderi și consumatori, ceea ce ar putea încetini creșterea economică și ar putea reduce cererea de petrol.

Aversiunea la risc în rândul investitorilor a sporit, de asemenea, valoarea dolarului american, care presează prețurile petrolului, făcând marfa mai scumpă pentru alți deținători de valută.

Activitatea de afaceri din SUA a scăzut, de asemenea, în iunie, la un minim al ultimelor trei luni, deoarece creșterea serviciilor a încetinit pentru prima dată în acest an și s-a adâncit contracția din sectorul de producție, au arătat datele sondajului.

Principalii indici ai Wall Street-ului au scăzut, în timp ce prețurile aurului au consemnat cel mai mare declin săptămânal de la începutul lunii februarie.

Redresarea economică promițătoare a Chinei a încetinit în ultimele câteva luni, cu date sub așteptări privind consumul, producția și piața imobiliară.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret