Prețurile petrolului au urcat luni cu peste 6%, cea mai mare creștere zilnică din aproape un an

Prețurile petrolului au urcat luni cu peste 6%, cea mai mare creștere zilnică din aproape un an
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 apr 2023

Prețurile petrolului au crescut luni cu peste 6%, înregistrând cea mai mare creștere zilnică din aproape un an, după ce OPEC+ a zguduit piețele cu planuri de a reduce mai mult producția, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Cotația țițeiului Brent a crescut cu 4,91 dolari, sau 6,2%, la 84,80 dolari pe baril, după ce a atins cel mai ridicat nivel din 7 martie, la 86,44 dolari pe baril, scrie News.ro.

VIDEO&FOTO Primul strat de asfalt pe un sector al Drumului Expres Brăila-Galați CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Primul strat de asfalt pe un sector al Drumului Expres Brăila-Galați

Prețul țițeiului West Texas Intermediate din SUA a crescut cu 4,83 dolari, sau cu 6,4%, la 80,50 dolari pe baril, după ce a atins cel mai ridicat nivel de la sfârșitul lunii ianuarie.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații, inclusiv Rusia, un grup cunoscut sub numele de OPEC+, a zguduit piețele cu anunțul de duminică că își reduce obiectivul de producție cu încă 1,16 milioane de barili pe zi (bpd).

Ultimele angajamente aduc volumul total al reducerilor de producție ale OPEC+ la 3,66 milioane bpd, conform calculelor Reuters, echivalent cu 3,7% din cererea globală.

”Reducerea producției de duminică nu a fost pe radarul nimănui... Cu producătorii de petrol din SUA concentrați pe disciplina capitalului, OPEC+ rămâne la controlul pieței petroliere”, a declarat analistul UBS Giovanni Staunovo.

Administrația președintelui american Joe Biden a declarat că a fost anunțat înainte de decizia OPEC+ și că le-a spus oficialilor saudiți că nu este de acord cu aceasta.

Între timp, unii analiști au indicat o slăbire a economiei și creșterea stocurilor ca motive pentru reduceri.

Activitatea de producție din SUA a scăzut la cel mai redus nivel din aproape trei ani în martie, pe măsură ce noile comenzi au scăzut.

Activitatea ar putea scădea în continuare, deoarece creșterile ratelor dobânzii au dus la creșterea costurilor de împrumut, reducând cererea de bunuri.

Analiștii J.P. Morgan au spus că consideră reducerile OPEC+ ca o măsură preventivă pentru a reduce excedentul pieței în a doua jumătate a anului 2023, în timp ce Barclays vede acum o creștere de 5 dolari, față de prognoza de 92 de dolari pe baril pentru prețul petrolului Brent în acest an.

Goldman Sachs și-a redus previziunile de producție pentru sfârșitul anului 2023 pentru OPEC+ cu 1,1 milioane de barili pe zi și și-a crescut previziunile privind prețul petrolului Brent la 95 de dolari pe baril pentru 2023 și 100 de dolari pentru 2024, a spus într-o notă.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret