Prețurile petrolului scad abrupt

Prețurile petrolului scad abrupt
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 22 nov 2023

Cotațiile petrolului au scăzut puternic miercuri, țițeiul Brent coborând sub pragul de 80 de dolari/baril, pe fondul informațiilor privind amânarea reuniunii OPEC+ programată în acest weekend, din cauza unor dispute interne privind nivelurile producției.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

UPDATE ora 23:00 Contractele futures au rămas în teritoriu negativ, deși au recuperat mare parte din pierderi spre finalul zilei. Petrolul WTI a închis tranzacțiile cu un declin de 0,9%, la 77,10 dolari/baril.

Prețul petrolului Brent a scăzut cu 0,6%, la 81,96 dolari/baril, departe de minimul sesiunii, de 78,41 dolari/baril.

Știrea inițială

Cotațiile petrolului au scăzut puternic miercuri, țițeiul Brent coborând sub pragul de 80 de dolari/baril, pe fondul informațiilor privind amânarea reuniunii OPEC+ programată în acest weekend, din cauza unor dispute interne privind nivelurile producției.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi și-au amânat reuniunea ministerială care trebuia să aibă loc duminică pentru data de 30 noiembrie, a anunțat OPEC într-un comunicat, fără a oferi un motiv.

Bloomberg a relatat anterior, citând delegați la reuniune, că Arabia Saudită, care a efectuat o reducere suplimentară a producției de 1 milion de barili pe zi începând din iulie, se află în discuții dificile cu alți membri referitor la nivelurile lor de producție.

″Blestemul″ Vidraru: Hidroelectrica nu a reușit nici la a cincea încercare să contracteze retehnologizarea CITEȘTE ȘI ″Blestemul″ Vidraru: Hidroelectrica nu a reușit nici la a cincea încercare să contracteze retehnologizarea

Prețurile petrolului și-au adâncit declinul în urma informațiilor. Traderii așteaptă, de asemenea, datele guvernamentale privind evoluția stocurilor americane de țiței. Estimările companiilor din industrie au indicat o creștere puternică a stocurilor săptămâna trecută.

În jurul orei 17:10 (ora României), petrolul Brent se tranzacționa la 78,55 dolari/baril, în scădere cu 4,7% față de referința de marți. La New York, petrolul WTI consemna un declin de 4,95%, la 73,92 dolari/baril.

Analiștii se așteptau ca organizația să anunțe, în weekend, că va prelungi până în primăvară măsurile luate anterior, sau chiar să implementeze noi reduceri, în contextul în care prețurile petrolului au scăzut cu circa 20% de la maximele atinse în septembrie.

În ultimele săptămâni, cotațiile au fost afectate de indicii legate de majorarea ofertei la nivel global, ceea ce a complicat pregătirea reuniunii. Prețurile au coborât la un minim al ultimelor trei luni săptămâna trecută, pe fondul creșterii producției în țări atât din interiorul, cât și din afara OPEC+

"Piețele în acest moment sunt fin echilibrate, nu sunt masiv supraofertate sau subofertate. Creșterea cererii este foarte puternică. Oferta este problema, mult mai multă ofertă decât se aștepta", a comentat Pierre Andurand, fondatorul și șeful fondului de hedge Andurand Capital Management, într-un interviu acordat Bloomberg TV.

Andurand a adăugat că este posibil ca OPEC+ să fie nevoită să suplimenteze reducerile de producție.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
cotatii petrol
preturi petrol
opec
opec+
reducere productie opec
oferta globala titei