Cât va achita Romgaz în contul noilor impozite pe cifra de afaceri

Cât va achita Romgaz în contul noilor impozite pe cifra de afaceri
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 21 nov 2023

Cea mai importantă companie de gaze autohtonă, Romgaz, controlată de statul român, va achita aproximativ 30 de milioane de lei/an în contul noilor taxe pe cifra de afaceri în 2024 și 2025, urmând ca începând cu 2026 să nu mai achite niciun leu, impozitul pe profit plătit de companie situându-se peste pragul de 1% din cifra de afaceri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

“Referitor la taxa de 0,5%, așteptăm publicarea normelor de aplicare de către ministerul de finanțe. Însă, în mare, potrivit estimărilor noastre, vorbim de o sumă de aproximativ 30 milioane de lei”, a declarat CEO-ul companiei, Răzvan Popescu în cadrul unei întâlniri cu analiștii.

Comparativ, OMV Petrom a anunțat că va achita aproximativ 50 de milioane de euro/an (250 milioane de lei/an) în contul noilor taxe pe cifra de afaceri în 2024 și 2025, urmând ca începând cu 2026 suma să scadă la aproximativ 20 milioane de euro (100 milioane de lei), numai o companie a grupului, OMV Petrom Marketing, achitând un impozit pe profit inferior procentului de 1% din cifra de afaceri.

Parc fotovoltaic finalizat ca urmare a celui mai lung contract de vânzare de energie electrică din România. Cumpărătorul evită tarifele de rețea și taxa de cogenerare CITEȘTE ȘI Parc fotovoltaic finalizat ca urmare a celui mai lung contract de vânzare de energie electrică din România. Cumpărătorul evită tarifele de rețea și taxa de cogenerare

Începând cu anul viitor, Guvernul a instituit un impozit minim pentru plătitorii de impozit pe profit cu o cifră de afaceri anuală peste 50 milioane euro. Prin excepție, persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale, vor datora suplimentar impozitului pe profit un impozit specific pe cifra de afaceri de 0,5% din cifra de afaceri. Taxa de 0,5% se aplică numai pentru 2024 și 2025. După 2025, companiile ar trebui să aplice rata de 1%, însă doar dacă impozitul pe profit este sub 1% din cifra de afaceri.

În 2022, Romgaz a achitat un impozit pe profit de peste 12% din cifra de afaceri, iar în 2021, de peste 4%, drept urmare, în mod normal, începând cu 2026 n-ar trebui să achite impozitul de 1%. Acesta este probabil motivul pentru care CEO-ul companiei n-a făcut nicio trimere la acesta.

În 2022, Romgaz a achitat statului român, pe lângă impozit pe profit, impozite și taxe (redevențe, impozit pe veniturile suplimentare din vânzarea gazelor și energiei electrice și contribuția de solidaritate) de 7,9 miliarde lei, reprezentând aproape 63% din cifra de afaceri, de 12,6 miliarde lei.

Ministerul Finanțelor anticipează că impozitul pe cifra de afaceri introdus recent va aduce la buget 1,8 miliarde de lei anul următor, 2,5 miliarde de lei în 2025 și alte 2,8 miliarde de lei în 2026, astfel că, pentru perioada de estimare de trei ani, se ajunge la 7,1 miliarde de lei, conform datelor obținute de Profit.ro. La nivelul anului 2022 au avut cifra de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro un număr de 1.061 de companii.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit
cifra de afaceri
romgaz
omv petrom
contributie de solidaritate
suprataxare petrol gaze rafinarii carbune