Primarul Dominic Fritz bagă în insolvență compania de termoficare a Timișoarei

Primarul Dominic Fritz bagă în insolvență compania de termoficare a Timișoarei
scris 18 oct 2021

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat intrarea în insolvență a societății de termoficare Colterm, aflată în subordinea primăriei, conform deciziei Consiliului de Administrație.

Problemele companiei pot fi văzute AICI

„CA al Colterm a luat decizia să ceară procedura de insolvență. Este o decizie pentru a continua activitatea serviciului public. Colterm a încercat numeroase variante, negocieri cu diverși creditori, dar în contextul actual, atât pentru CA cât și pentru administrația locală, reorganizarea companiei prin procedura de insolvență este singura variantă și este necesară. Noi credem că sistemul de termoficare din Timișoara are un viitor și de aceea apelăm la protecția insolvenței, pentru a putea asigura furnizarea apei calde nu doar în această iarnă, ci și pe termen lung”, a afirmat Dominic Fritz potrivit Agerpres.

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase

Edilul a explicat că insolvența este un mijloc de salvare a companiilor și înseamnă că datoriile istorice de peste 320.000.000 de lei ale Colterm vor fi blocate la nivelul actual.

„Totodată, nu mai cresc penalitățile de întârziere și se suspendă toate încercările de executare silită, de recuperare de creanțe demarate împotriva Colterm pentru datoriile istorice”, a adăugat Dominic Fritz.

Săptămâna trecută, primarul Dominic Fritz a declarat că, de la începutul anului, prețul gazului „a explodat” și nimeni nu poate face față singur, nici societatea din subordine, Colterm, și a cerut „o soluție națională”.

Edilul a justificat că este important să înțelegem în ce situație suntem și că doar într-o săptămână prețul gazului a crescut de la 550 de lei la 833 lei MW/oră, după ce, de la începutul anului, crescuse deja de patru ori.

Fritz a explicat atunci că de aproape doi ani, furnizorul de gaz EON încheie cu compania Colterm contracte pe o singură zi și cu plata în avans, din cauza celor 70.000.000 de lei „acumulați ca datorie în ultimii ani”.

Potrivit primarului, într-un scenariu normal, Colterm era anul acesta pe o direcție de redresare.

Instrumente pentru o muncă remote eficientă CITEȘTE ȘI Instrumente pentru o muncă remote eficientă

„Am restructurat activitățile Colterm, numărul de directori și al angajaților, care nu au legătură cu producția de agent termic, cu 100. Am organizat un concurs pentru selecția membrilor Consiliului de Administrație asistat de un expert independent. Am angajat o firmă de avocatură să protejeze patrimoniul orașului. Am încheiat un acord cu Banca Mondială de consultanță pentru un sistem local de termoficare viabil economic și ecologic. Problema este că prețul gazului a crescut atât de puternic încât se află la cote istorice și nu există, nici măcar la primărie, banii necesari pentru aceste plăți”, spunea primarul Dominic Fritz.

viewscnt
Afla mai multe despre
dominic fritz
termoficare