Primul contract de pe noua piață semi-reglementată a energiei. Transelectrica își reduce cu peste 50% costurile cu consumul propriu tehnologic semnând cu subsidiara OPCOM

Primul contract de pe noua piață semi-reglementată a energiei. Transelectrica își reduce cu peste 50% costurile cu consumul propriu tehnologic semnând cu subsidiara OPCOM
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 22 dec 2022

Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, companie de stat controlată de Secretariatul General al Guvernului (SGG), a încheiat cu subsidiara sa OPCOM primul contract din cadrul noului mecanism de achiziție și redistribuire centralizată de energie electrică, rezultat al așa-numitei semi-reglementări a pieței, prin care cei mai importanți producători de profil locali sunt obligați să-și vândă energia disponibilă către OPCOM la preț fix de 450 lei/MWh, care ulterior o revinde cu același preț furnizorilor cu clienți finali în portofoliu, transportatorului Transelectrica și operatorilor de distribuție.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

OPCOM este controlată de Transelectrica, cu aproape 98% din acțiuni.

FOTO Estonia a trimis soldaților ucraineni o saună CITEȘTE ȘI FOTO Estonia a trimis soldaților ucraineni o saună

Contractul prevede vânzarea de către OPCOM către Transelectrica a unei cantități totale estimate de 1,625 milioane MWh, menită să acopere consumul propriu tehnologic (CPT) al operatorului de transport și sistem în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 (27 de luni).

Cu tot cu TVA, valoarea contractului este estimată la 870 milioane lei.

INEDIT Demnitar român oprit la graniță cu mașină furată, care era în patrimoniul Guvernului de la București CITEȘTE ȘI INEDIT Demnitar român oprit la graniță cu mașină furată, care era în patrimoniul Guvernului de la București

″Valoarea se actualizează lunar în funcție de cantitatea alocată conform Mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică (OUG nr. 153/2022)″, se menționează într-un document al Transelectrica.

Operatorul sistemului energetic național a cheltuit în total 636,12 milioane lei pe achiziții de energie din piețele libere pentru acoperirea CPT în primele 9 luni ale anului, adică în medie 70,7 milioane lei pe lună. La valoarea estimată a contractului încheiat cu OPCOM prin mecanismul centralizat, rezultă că media lunară a cheltuielilor cu CPT ar fi de 32,2 milioane lei, cu peste 50% mai mică.

CNAIR - Decizie drastică. Reziliază contractele cu o companie italiană CITEȘTE ȘI CNAIR - Decizie drastică. Reziliază contractele cu o companie italiană

Economia de costuri va fi însă ușor mai redusă, dat fiind că la prețul de vânzare se va adăuga și tariful de administrare perceput de OPCOM pentru gestionarea mecanismului de achiziție centralizată, în cuantum necunoscut deocamdată.

În vederea încheierii contractului, Transelectrica a venit cu o scrisoare de garanție bancară în valoare de 10 milioane lei și are obligația ca, până pe 10 ianuarie anul viitor, să majorize valoarea scrisorii până la cuantumul corespunzător al cantității alocate de OPCOM pentru prima lună de consum din anul de livrare 2023, inclusiv TVA.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie piata semi-reglementata
reglementare piata energie electrica
pret reglementat fix energie electrica
mecanism achizitie centralizata energie
pret reglementat energie 450 lei/mwh
transelectrica opcom