Primul din trei tancuri petroliere iraniene încărcate cu carburant cu destinația Venezuela a intrat luni în apele teritoriale ale acesteia

Primul din trei tancuri petroliere iraniene încărcate cu carburant cu destinația Venezuela a intrat luni în apele teritoriale ale acesteia
scris 29 sep 2020

Primul dintr-un grup de trei tancuri petroliere încărcate cu carburant destinat Venezuelei a intrat luni în apele teritoriale ale statului sud-american, potrivit datelor firmei Refinitiv Eikon, transmite Reuters.

Problemele și provocările sectorului energetic, afectat la fel ca multe alte domenii de criza generată în contextul pandemiei COVID-19, vor fi dezbătute pe larg de liderii celor mai importanți jucători în domeniu, alături reprezentanți ai autorităților, la Videoconferința - Energy Profit Forum - Energia post-coronavirus, organizată în data de 8 octombrie 2020Mai multe detalii AICI

Noi detalii vor fi anunțate la Profit Energy.forum, videoconferinta transmisa in direct la Profit TV și organizată cu sprijinul Black Sea Oil & Gas, Complexul Energetic Oltenia, FPPG, E-INFRA (Nova Power & Gas), Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.

Cele două state membre ale OPEC și-au intensificat cooperarea în acest an, prin schimburi de țiței, carburant, alimente, echipamente pentru rafinării și ale bunuri industriale. Nu sunt disponibile prea multe detalii referitoare la tranzacții, scrie News.ro.

ANALIZĂ Aburii euforiei electorale Nicușor Dan nu pot produce nici căldură, nici apă caldă. Reeșalonarea datoriilor și criza sistemului de termoficare, imposibil de rezolvat rapid fără sprijinul Guvernului, care controlează ELCEN CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Aburii euforiei electorale Nicușor Dan nu pot produce nici căldură, nici apă caldă. Reeșalonarea datoriilor și criza sistemului de termoficare, imposibil de rezolvat rapid fără sprijinul Guvernului, care controlează ELCEN

Tancul petrolier Forest, sub pavilion iranian, transportând circa 270.000 de barili de carburant încărcat în Orientul Mijlociu, a intrat în zona economică exclusivă a Venezuelei în jurul orei locale 8:05 a.m. (12:05 GMT), fără să înregistreze probleme.

Alte două tancuri petroliere iraniene aflate pe aceeași rută, Faxon și Fortune, traversează oceanul Atlantic, estimându-se că vor ajunge la destinație la începutul lunii octombrie.

Deși ambele țări sunt supuse unor sancțiuni americane dure, Washingtonul nu a încercat să intercepteze navele, care au mai făcut livrări de carburant Venezuelei în perioada mai-iunie.

În luna iulie, Statele Unite au confiscat mărfuri iraniene aflate la bordul unor nave private care aveau ca destinație Venezuela. Mărfurile vor fi scoase la licitație în curând, iar sumele obținute vor fi alocate Fondului Victimelor Terorismului Sponsorizat de State.

Duminică, Yahya Rahim-Safavi,  fost comandant în cadrul Gărzilor Revoluționale Iraniene, a declarat duminică că Iranul ajută ”fiecare țară musulmană sau nu” care îi solicită ajutorul.

Acesta a spus că Iranul a primit lingouri de aur în schimbul benzinei livrate anterior Venezuelei, trimisă cu avionul ”pentru ca nimic să nu se întâmple cu ea”.

”Venezuelenii s-au opus americanilor și îi ajutăm, le dăm software și idei, cum ar fi cum să mobilizeze oamenii și cum să respingă atacurile cibernetice”, a mai spus Rahim-Safavi.

Compania petrolieră de stat PDVSA din Venezuela și Ministerul Petrolului nu au răspuns imediat unei solicitări pentru comentarii.

Navele Forest, Faxon și Fortune ar urma să livreze cumulat aproximativ 820.000 de barili de benzină și alți carburanți, care vor atenua deficitul de combustibili din Venezuela.

Peste 35 de demonstrații, majoritatea pașnice, au avut loc începând de weekendul trecut, pentru a protesta față de lipsa energiei electrice, a benzinei și a altor servicii de bază, a anunțat pe Twitter o organizație non-guvernamentală din Venezuela.

O altă organizație a anunțat că 31 de oameni au fost reținuți în ultimele zile după proteste similare.

Separat, o navă iraniană foarte mare transportatoare de petrol urmează să plece în această săptămână din portul Jose din Venezuela, având la bord 1,9 milioane de barili de țiței greu venezuelean, destinat companiei iraniene National Iranian Oil Company (NIOC), potrivit unei surse și a programului de încărcare al PDVSA. NIOC nu a răspuns întrebărilor legate de acest plan.

viewscnt
Afla mai multe despre
tancuri petroliere
venezuela
iran