Primul oraș independent energetic din România. Milioane de lei economisiți cu ajutorul unor fonduri norvegiene

Primul oraș independent energetic din România. Milioane de lei economisiți cu ajutorul unor fonduri norvegiene
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 oct 2022

Ocna Mureș din județul Alba va fi primul din România independent energetic. Acesta își va asigura integral energia electrică prin intermediul unui parc voltaic.Totul este posibil cu ajutorul unor fonduri norvegiene.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Ocna Mureș va fi primul din România care își va asigura integral energia electrică pentru iluminatul stradal, clădirile primăriei, școlile și clădirile aferente administrației locale, potrivit adevarul.ro.

FOTO Gigantul Beltrame, anunțat în premieră de Profit.ro, care a repornit COS Târgoviște, sub brandul Donalam, caută angajați CITEȘTE ȘI FOTO Gigantul Beltrame, anunțat în premieră de Profit.ro, care a repornit COS Târgoviște, sub brandul Donalam, caută angajați

Acțiunea este posibilă prin intermediul unei investiții în realizarea unui parc fotovoltaic cu fonduri norvegiene. Valoarea fondurilor nerambursabile este de 559.100 de euro.

Parcul cuprinde 1.500 de panouri și cinci invertoare care sunt amplasate pe un teren în suprafață de circa 6.000 de metri pătrați. Se preconizează că parcul va deveni funcțional de la sfârșitul acestui an, după preluarea instalațiilor de către furnizorul de energie electrică.

„Este o investiție pe fonduri norvegiene: 80% din finanțare este asigurată din fonduri nerambursabile, 20% din bugetul local. Este proiectat să producă aproximativ 500 KWh.

Cu această cantitate de energie ne acoperim consumul pentru iluminat public și pentru toate instituțiile publice din oraș, însemnând școli, primărie și tot ce înseamnă instituție publică”, a declarat primarul Silviu Vințeler.

Bugetul local ar putea fi cu 1,5 – 2 milioane de lei pe an mai mare datorită acestei investiții. Acești bani fiind în mod normal cheltuiți pe facturile de curent pentru energia electrică a orașului.

Pe lângă clădirea primăriei și iluminatul public, energia electrică va fi utilizată pentru două licee, o școală gimnazială, casa de cultură și biblioteca orășenească.

Orașul Ocna Mureș cuprinde șase localități și are o populație totală de circa 12.000 de locuitori.

viewscnt
Afla mai multe despre
ocna mureș
energie