Prin cenușa imperiului lui Ioan Niculae: combinatul Donau Chem Turnu Măgurele a intrat în insolvență

Prin cenușa imperiului lui Ioan Niculae: combinatul Donau Chem Turnu Măgurele a intrat în insolvență
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 mar 2017

Donau Chem SRL, producătorul de îngrășăminte chimice din Turnu Măgurele controlat indirect de omul de afaceri Ioan Niculae, a intrat în insolvență la finalul lunii trecute, la cererea proprie, în urma deciziei Tribunalului Teleorman. Activitatea de producție fusese oprită din 2015, iar atât persoanele care sunt angajate încă la combinat, cât și cele disponibilizate de-a lungul anilor au de recuperat sume mari constând în salarii restante. În ultimii doi ani s-a vorbit în mai multe rânduri despre planuri de resuscitare a Donau Chem, prin credite și atragere de noi investitori, ultima dată chiar în preajma depunerii cererii de intrare în insolvență.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ioan Niculae controlează Donau Chem prin intermediul companiei Viromet SA, care la rândul său este deținută de către offshore-ul înregistrat în Cipru Whitbread Holdings Ltd.

Decizii intrării în insolvență a Donau Chem, la cererea proprie a companiei, a fost pronunțată de către Tribunalul Teleorman pe 24 februarie 2017. Interesant este că cererea Donau Chem, acceptată de instanță, a fost introdusă în cursul unui proces intentat anul trecut de un număr de 147 de angajați neplătiți ai combinatului, plus Banca Transilvania și doi furnizori ai Donau Chem, care cereau la rândul lor insolvența companiei. Tribunalul Teleorman a respins cererea salariaților și a acceptat-o pe cea a combinatului.

Cărțile de identitate, schimbate cu cărți electronice care pot fi eliberate și înainte de împlinirea vârstei de 14 ani CITEȘTE ȘI Cărțile de identitate, schimbate cu cărți electronice care pot fi eliberate și înainte de împlinirea vârstei de 14 ani

Administrator judiciar a fost numită firma ZRP Insolvency București. Creditorii Donau Chem au termen până pe 10 aprilie pentru a-și înscrie creanțele la masa credală. Tabelul preliminar al acestora trebuie întocmit până pe 28 aprilie și definitivat până în 22 mai, iar prima adunare a creditorilor a fost programată pe 3 mai.

Activitatea de producție a Donau Chem a fost oprită din aprilie 2015. În martie, sute de salariați ai Donau Chem protestaseră în stradă în fața primăriei din Turnu Măgurele, acuzând faptul că angajatorul nu le mai plătise salariile de două luni. În octombrie 2015, din cauza neplății facturilor, combinatul a fost debranșat de la rețeaua de energie electrică.

În ianuarie 2016 a fost convocată o AGA a asociatului unic al combinatului, firma Viromet SA, la care ar fi urmat să se decidă "atragerea unor fonduri de investiții sau angajarea unor credite bancare în scopul reluării activității societății Donau Chem SRL, prin garantarea acestora cu active din patrimoniul societății".

La jumătatea lunii februarie 2017, în perioada în care a fost depusă și cererea de intrare în insolvență a Donau Chem, a fost convocată din nou AGA la Viromet SA, pentru data de 6 martie, pe ordinea de zi figurând "Analiza documentației transmise de administratorul unic de la S.C. DONAU CHEM - S.R.L. (unde VIROMET - S.A. are calitatea de asociat unic), referitor la angajarea la Banca Transilvania a unui credit necesar reluării activității de producție".

AFP: Țările din Europa de Est, inclusiv România, se confruntă cu o penurie a forței de muncă. 100 euro pe zi sau nimic! CITEȘTE ȘI AFP: Țările din Europa de Est, inclusiv România, se confruntă cu o penurie a forței de muncă. 100 euro pe zi sau nimic!

Potrivit datelor oficiale, la finalul anului 2016 combinatul Donau Chem Turnu Măgurele avea restanțe de plată la bugetele statului în sumă totală de 125,8 milioane lei.

Compania a terminat anul 2015 cu pierderi de 40,6 milioane lei, de aproape 10 ori mai mari decât în anul anterior, și cu o cifră de afaceri de 28,8 milioane lei, în prăbușire cu peste 78% față de 2014. Datoriile totale au crescut cu peste 22%, la 222,8 milioane lei, iar numărul mediu de salariați a fost redus cu mai mult de 37%, de la 954 la 596 de persoane.

În aprilie 2015, Ioan Niculae a oprit activitatea la toți cei 6 producători de îngrășăminte chimice din grupul Interagro, respectiv Donau Chem, Chemgas Slobozia, Viromet Victoria. Amurco Bacău, Nitroporos Făgăraș și Ga Pro Co Săvinești. Ulterior, Nitroporos și Amurco au intrat în faliment și s-a început vânzarea activelor lor, iar la Ga Pro Co, Viromet și Chemgas, fosta Amonil, activitatea a fost parțial reluată. În plus, Ga Pro Co a fost băgat și el în insolvență.

Reluarea activității s-a simțit în creșterea consumului național de gaze naturale în ultimul trimestru al anului trecut. "Cererea națională de gaze naturale a crescut cu circa 20% față de T4/15, datorită vremii mai reci și a cererii crescute din partea industriei de îngrășăminte. (...) Cererea națională de gaze naturale a crescut semnificativ față de T3/16, datorită sezonalității și a creșterii cererii din partea industriei de îngrășăminte chimice. O parte importantă din această creștere a fost acoperită de gazele de import", se arată în raportul preliminar pe 2016 al OMV Petrom, unul dintre ceu doi mari producători români de gaze naturale, OMV Petrom. 

Hagi vrea să iasă din business-ul turistic și să vândă cu 9 milioane euro hotelul Iaki din Mamaia, pentru a investi banii în fotbal CITEȘTE ȘI Hagi vrea să iasă din business-ul turistic și să vândă cu 9 milioane euro hotelul Iaki din Mamaia, pentru a investi banii în fotbal

Companiile agricole Interagro SA și Integraro SRL, cele mai mari din holdingul lui Ioan Niculae, au intrat de asemenea în insolvență. Niculae a fost condamnat definitiv, în aprilie 2015, la doi ani și șase luni de închisoare în dosarul "Mită pentru PSD", în care a fost găsit vinovat pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale din 2009 a candidatului PSD Mircea Geoană. El a fost eliberat condiționat din penitenciar în iulie 2016.

Problemele combinatelor chimice din grupul Interagro, care datau de mai mulți ani, s-au agravat după ce acestea n-au mai primit, din 2014, gaze naturale la prețuri preferențiale de la Romgaz. De altfel, Ioan Niculae este judecat, alături de fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, chiar pentru prejudicierea intereselor producătorului de gaze controlat de statul român, prin acordarea ilegală de discounturi la livrările Romgaz. În ianuarie anul acesta, surse judiciare declarau pentru News.ro că dosarul "Romgaz-Interagro" va fi finalizat în trei luni și va fi trimis în instanță în martie 2017, precizând că Ministerul Economiei s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 71 de milioane de euro.

În funcție de evoluția prețurilor interne și de import la materia primă principală, gazele, dar și a cotațiilor la îngrășăminte chimice, Ioan Niculae a întrerupt de mai multe ori activitatea la combinatele sale chimice în ultimii 10 ani, inclusiv ca formă de presiune față de autoritățile statului în negocieri pentru obținerea de diferite forme de subvenționare. Cu toate acestea, la toate fabricile din grupul Interagro au avut loc, în perioada respectivă, mai multe rânduri de disponibilizări colective, mii de salariați pierzându-și locurile de muncă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
donau chem
interagro
ioan niculae
romgaz
adriean videanu
dosarul interagro-romgaz
ioan niculae gaze ieftine
ingrasaminte chimice
viromet
nitroporos
ga pro co
amonil
amurco
combinate ingrasaminte chimice