Procurorii cer pedeapsă cu inchisoarea cu executare pentru Victor Ponta și Dan Șova în dosarul "Turceni - Rovinari"

Procurorii cer pedeapsă cu inchisoarea cu executare pentru Victor Ponta și Dan Șova în dosarul "Turceni - Rovinari"
scris 27 feb 2018

Procurorii au cerut marți, la ultimul termen în procesul "Turceni - Rovinari", pedepse cu închisoarea pentru fostul premier Victor Ponta și pentru Dan Șova, acuzați de fapte de corupție în legătură cu încheierea unor contracte de consultanță.

În cazul lui Șova, procurorii DNA a solicitat pedeapsă orientată către nivelul maxim, în timp ce pentru Ponta a fost cerut un nivel mediu al pedepsei, în ambele cazuri fiind vorba despre pedepse cu executare, scrie News.ro.

De asemenea, de la Ponta ar urma să fie confiscată suma de 261.000 de lei

.În acest dosar, Victor Ponta a fost trimis în judecată în 17 septembrie 2015, alături de fostul senator Dan Șova, de Laurențiu Dan Ciurel și Dumitru Cristea, la data faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), respectiv director general al Complexului Energetic Turceni (CET). Ancheta în acest dosar a durat aproape patru ani, iar Victor Ponta a fost primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului.

Procurorii îl acuză pe Victor Ponta că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinetul său de avocat, a obținut de la Societatea Civilă de Avocați "Șova și Asociații" 181.439,98 de lei, pentru activități care figurează în acte, dar care nu ar fi fost efectuate. Victor Ponta este judecat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat, iar Dan Șova, avocat coordonator al Societății Civile de Avocați "Șova și Asociații" la data faptelor, pentru abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală și spălare de bani. Laurențiu-Dan Ciurel este acuzat de trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, iar Dumitru Cristea și Laurențiu-Octavian Graure, fost director economic al CET, de abuz în serviciu.

Facebook va plăti 35 de milioane pentru închiderea unui litigiu legat de oferta sa publică inițială din 2012 CITEȘTE ȘI Facebook va plăti 35 de milioane pentru închiderea unui litigiu legat de oferta sa publică inițială din 2012

În  dosarul Turceni-Rovinari, fostul senator Dan Șova a fost trimis în judecată în ianuarie 2016, fiind acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora și o firmă de avocatură. Alături de Șova este judecat și Mihai Bălan, fost director general al CET Govora, pentru trafic de influență și abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Șova a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, atunci director general al CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 de euro pe lună.

În urma demersurilor lui Dan Șova pe lângă Mihai Bălan, în decembrie 2011 și mai 2013, Bălan a încheiat două contracte de consultanță cu firma de avocatură reprezentată de martorul denunțător, iar în perioadele ianuarie-octombrie 2012 și respectiv iunie 2013-august 2014 a avizat, din partea CET Govora, plățile efectuate în baza celor două documente, cu încălcarea prevederilor legale și a normelor interne de funcționare a societății respective, susțin anchetatorii. Potrivit procurorilor DNA, aceste contracte nu erau justificate pentru că atunci CET Govora avea un departament juridic în care își desfășurau activitatea șase juriști, iar problematica dosarelor aflate în lucru nu impunea asistență din partea vreunei societăți de avocați.

În 11 aprilie, în acest dosar a fost audiat fostul deputat Cristian Rizea. El a arătat în declarația de martor pe care a dat-o la instanța supremă că nu își mai amintește cu ce suma i-a vândut o vilă din București fostului senator Dan Șova, pentru care a primit o parte din bani și restul sumei în 60 tranșe lunare de câte 5.000 de euro, de fiecare dată în numerar, respectiv în total 300.000 de euro, precizând că nu au încheiat un act adițional pentru că aveau încredere. Procurorii DNA spun că, în 2011, banii cu care ar fi fost plătit imobilul cumpărat de la Rizea ar fi fost obținuți din contractele casei de avocatură a lui Dan Șova cu CET Govora.

viewscnt
Afla mai multe despre
victor ponta
dan sova
rovinari