Producția OPEC s-a redus în decembrie, țițeiul Dubai apreciindu-se într-un ritm mai accelerat în comparație cu Brent-ul

Producția OPEC s-a redus în decembrie, țițeiul Dubai apreciindu-se într-un ritm mai accelerat în comparație cu Brent-ul
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 6 ian 2017

Producția statelor membre ale cartelului OPEC s-a redus în luna decembrie la 34,18 milioane de barili pe zi de la nivelul record de 34,38 milioane de barili pe zi înregistrat în luna noiembrie, arată datele unui sondaj Reuters, publicat vineri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Reducerea producției OPEC în luna dinaintea intrării în vigoare a acordului de micșorare a producției semnat de statele membre ale cartelului OPEC și de alte state exportatoare, printre care și Rusia, ar putea semnala faptul că acestea intenționează să-și respecte angajamentele.

Sondajul Reuters confirmă o informație publicată pe Twitter de The Wall Street Journal, potrivit căreia Arabia Saudită și-a redus deja producția cu 486.000 de barili pe zi, pentru a-și onora angajamentul asumat prin semnarea acordului.

BP trimite aproape 3 milioane de barili de petrol american în Asia, într-o operațiune în premieră CITEȘTE ȘI BP trimite aproape 3 milioane de barili de petrol american în Asia, într-o operațiune în premieră

Sondajul Reuters, care este efectuat pe baza datelor disponibile privind livrările maritime și a unor alte surse din interiorul industriei, arată că, în decembrie, OPEC extrăgea o cantitate de țiței cu 1,68 milioane de barili pe zi mai mare decât cea prevăzută în acord, de 32,5 milioane de barili pe zi., care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017.

Cea mai mare reducere a producției a fost efectuată de Nigeria, care se confruntă cu probleme, în urma atacurilor milițiilor din Delta Nigerului asupra instalațiilor petroliere din regiune.

Și Arabia Saudită și-a redus nivelul producției de la nivelul record din noiembrie. Potrivit OilPrice.com, explicația scăderii producției principalului membru al OPEC constă mai puțin în disponibilitatea acestuia de a-și onora angajamentele asumate, cât într-un nivel redus al cererii.

Libia în schimb, care, împreună cu Nigeria, este exceptată de la reducerea producției, și-a intensificat activitatea de extragere a țițeiului. La fel și Irak, care și-a crescut nivelul producției cu 300.000 de barili pe zi. Cu toate acestea, oficialii irakieni au anunțat joi că au adoptat primele măsuri de reducere a producției de la 1 ianuarie 2017, refuzând însă să ofere alte detalii.

Sondajul Reuters este confirmat indirect și de evoluția cotațiilor petrolului Dubai (de referință pentru piața din Orientul mijlociu, cea mai importantă piață OPEC). Spre deosebire de țițeiul Brent (de referință pe piața globală) sau West Texas Intermediate (WTI - de referință pe piața americană), țițeiul Dubai este unul greu, mai slab calitativ și se tranzacționează la un discount față de Brent.

Cu toate acestea, Dubai-ul s-a apreciat într-un ritm mai accelerat în raport cu tipurile de petrol competitoare: în prezent se tranzacționează la un discount de 1,7 dolari pe baril, minimul ultimelor 15 luni. În iunie 2016, Dubai-ul se tranzacționa la un discount de 3,75 de dolari pe baril față de țițeiul Brent.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
petrol
dubai
wti
brent
opec
producție