Prețul petrolului scade, influențat de creșterea stocurilor de produse petroliere din SUA

Prețul petrolului scade, influențat de creșterea stocurilor de produse petroliere din SUA
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 5 ian 2017

Cotațiile petrolului înregistrează scăderi joi, în urma datelor privind stocurile de petrol și produse petroliere din SUA, informează MarketWatch și Reuters. Deși stocurile de petrol au scăzut mai mult decât era anticipat, cele de produse petroliere au urcat puternic, provocând îngrijorări în rândul investitorilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit datelor publicate joi de Administrația americană pentru Informații în domeniul Energiei (EIA), stocurile de petrol din SUA au scăzut, săptămâna trecută, cu 7,1 milioane de barili, mult peste declinul anticipat în piață, de circa 1,7 milioane de barili.

Miercuri seara, un raport estimativ al Institutului American al Petrolului (API), organizație finanțată de companiile din sectorul petrolier, indica o scădere de 7,4 milioane de barili a stocurilor de petrol pe parcursul săptămânii trecute.

Pe de altă parte, stocurile de benzină au crescut săptămâna trecută cu 8,3 milioane de barili, iar cele de distilate, care includ produse petroliere ca motorina sau păcura, au urcat cu 10,1 milioane de barili.

Atât petrolul Brent, cât și West Texas Intermediate erau în coborâre cu circa 0,6% în urma informațiilor.

În prima parte a ședinței de tranzacționare, prețurile petrolului au avut creșteri, după ce surse contactate de Reuters au afirmat că Arabia Saudită a început discuțiile privind reducerea vânzărilor de petrol din februarie, ca parte a planului de tăiere a producției la nivel mondial.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a încheiat, în noiembrie, primul acord de reducere a producției din ultimii 8 ani, convenind tăierea producției zilnice cu 1,2 milioane de barili, la 32,5 milioane de barili. Luna trecută, producători din afara cartelului s-au alăturat planului de tăiere a producției, pentru a susține revenirea prețurilor, convenind reducerea producției cu 600.000 de baril de petrol pe zi. 

Efectele aprecierii petrolului: Companiile energetice din Golf nu se mai împrumută de pe piețele internaționale CITEȘTE ȘI Efectele aprecierii petrolului: Companiile energetice din Golf nu se mai împrumută de pe piețele internaționale

Acordul s-a reflectat într-o revenire a cotațiilor, deși în piață există unele incertitudini  legate de capacitatea producătorilor de a-și respecta angajamentul.

Ca parte a acestui acord, Arabia Saudită s-a angajat să reducă producția cu 486,000 de barili ep zi, adică 4,6% din nivelul consemnat în octombrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
produse petroliere
titei
distilate
benzina
eia
api
cotatii. opec
arabia saudira