Profitul gigantului petrolier saudit Aramco a scăzut cu 19% în primul trimestru, din cauza prețului mai mic al petrolului

Profitul gigantului petrolier saudit Aramco a scăzut cu 19% în primul trimestru, din cauza prețului mai mic al petrolului
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mai 2023

Gigantul petrolier saudit Saudi Aramco a raportat un declin cu 19% a câștigurilor sale din primul trimestru, înregistrând un profit net de 31,9 miliarde de dolari, față de 39,5 miliarde de dolari în aceeași perioadă din anul precedent, pe fondul scăderii prețului petrolului, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Analiștii se așteptau să înregistreze o scădere a profitului net în primul trimestru, comparativ cu anul precedent, deoarece inflația și creșterea ratelor dobânzilor presează cererea globală și stârnesc temerile de recesiune, scrie News.ro.

FOTO Simulator de operare a mini-reactoarelor nucleare SUA, inaugurat la Politehnică în prezența inventatorului CITEȘTE ȘI FOTO Simulator de operare a mini-reactoarelor nucleare SUA, inaugurat la Politehnică în prezența inventatorului

Cu toate acestea, profitul net al Aramco a depășit așteptările de 30,5 miliarde de dolari, care au fost prognozate de analiștii intervievați de Reuters.

Profitul net al companiei a crescut totui cu 3,75% față de trimestrul al patrulea, potrivit Reuters. Potrivit grupului, rezultatul mai slab al câștigurilor a fost compensat de impozite mai mici și venituri mai mari din finanțare și alte venituri.

Dividendele Aramco din primul trimestru, care a fost majorate în trimestrul al patrulea la 19,5 miliarde de dolari, vor fi plătite în trimestrul al doilea, a spus compania.

Aramco a raportat fluxul de numerar trimestrial din activitățile operaționale la 39,6 miliarde de dolari și fluxul de numerar liber la 30,9 miliarde de dolari, ambele fiind ușor mai mari față intervalul similar din anul precedent.

Aramco, care este cel mai mare exportator de petrol din lume, a mai dezvăluit marți că va începe să plătească un dividend legat de performanță, pe lângă acele 19,5 miliarde de dolari, și va viza între 50% și 70% din fluxul său de numerar liber.

VIDEO PROFIT LIVE Mihai Andrei, co-fondator SellerClub: Pe nicio nișă nu e imposibil să lansezi un produs în momentul de față. Este și o perioadă benefică din punct de vedere al costurilor de transport CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Mihai Andrei, co-fondator SellerClub: Pe nicio nișă nu e imposibil să lansezi un produs în momentul de față. Este și o perioadă benefică din punct de vedere al costurilor de transport

Dividendele vor fi plătite trimestrial și la discreția exclusivă a consiliului de administrație al Aramco, în funcție de performanța companiei.

CEO-ul Aramco, Amin Nasser, a subliniat valoarea strategiei sale în aval, care a făcut-o să investească masiv în operațiuni petrochimice și alte operațiuni.

”Profităm de tehnologii de ultimă oră pentru a crește capacitatea lichide-chimice și pentru a satisface cererea anticipată de produse petrochimice”, a spus Nasser în comunicatul privind veniturile.

FOTO Hotelul Premier Palace, ofertat pe piață la preț redus CITEȘTE ȘI FOTO Hotelul Premier Palace, ofertat pe piață la preț redus

Nasser a subliniat importanța continuă a hidrocarburilor pentru nevoile energetice ale lumii, adăugând că ”credem că petrolul și gazele vor rămâne componente esențiale ale mixului energetic global în viitorul apropiat”.

El a spus că compania ”avansează” cu extinderea capacității și că ”perspectiva sa pe termen lung rămâne neschimbată”.

Aramco a înregistrat în 2022 un profit net record de 161,1 miliarde de dolari pentru 2022, în creștere cu 46,5% față de anul precedent.

viewscnt
Afla mai multe despre
aramco
petrol