Profitul Hidroelectrica a crescut cu 15% la 8 luni, la 811 milioane lei

Profitul Hidroelectrica a crescut cu 15% la 8 luni, la 811 milioane lei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 3 nov 2015

Profitul brut al Hidroelectrica a crescut cu peste 15% în primele 8 luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2015, la 811 milioane lei, potrivit datelor administratorului judiciar al companiei de stat aflate în insolvență.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Profitul brut la data de 31.08.2015 a fost de 831 milioane lei, cu 111 milioane lei mai mare decat profitul brut realizat in primele 8 luni ale anului 2014, ceea ce reprezinta o creștere cu 15,4%", se arată în ultimul raport al administratorului judiciar.

Cifra de afaceri netă a producătorului de energie hidro s-a majorat cu 3,73% față de primele 8 luni ale anului trecut, la 2,27 miliarde lei, chiar dacă valoarea vânzărilor de energie ale Hidroelectrica au scăzut cu 2,67% în intervalul menționat, la 2,1 miliarde lei.

Cheltuielile totale ale companiei au scăzut cu 1,5%, la 1,51 miliarde lei, în principal ca urmare a reducerii semnificative, cu 31%, a cheltuielilor cu taxele și impozitele, de la 104,6 la 71,3 milioane lei.

"Datoriile totale la data de 31.08.2015 sunt în valoare de 742 milioane lei, înregistrând o scădere cu 530 milioane față de 31.12.2014", se mai menționează în raportul administratorului judiciar.

Totodată, față de finalul anului trecut, numărul de salariați a scăzut cu peste 6% (227 de persoane) în primele 9 luni din 2015, de la 3.711 la 3.484 persoane. La data primei intrări în insolvență, în iunie 2012, Hidroelectrica avea 5.239 de salariați. 

În raportul citat se menționează că în septembrie au avut loc întâlniri între reprezentanții Hidroelectrica și cei ai consorțiului de intermediere a listării companiei, la care s-a discutat declanșarea procedurilor de selectare a auditorului pentru întocmirea situațiilor financiare conform IFRS, stadiul procesului de selectare a consultantului de management în vederea elaborării planului de afaceri pentru următorii 3-5 ani, necesitatea colaborării cu un consultant tehnic pentru evaluarea necesităților de capital, stadiul procesului de divizare a activelor neesențiale, stadiul principalelor litigii și termenul preconizat pentru ieșirea din insolvență, precum și stadiul procesului de identificare a terenurilor care vor fi incluse în majorarea de capital.

"O primă concluzie a fost aceea că acționarul majoritar, respectiv Ministerul Energiei, susține proiectul și strategia de privatizare aprobată prin HG nr. 1066/2013", arată administratorul judiciar.

Recent, Hidroelectrica a publicat în SEAP un anunț privind intenția de achiziționare de servicii de audit asupra situațiilor financiare, inclusiv servicii aferente listării la Bursă, în valoare de 400.000 euro plus TVA.

Luna trecută, ministrul Energiei, Andrei Gerea, declara că listarea Hidroelectrica pe bursă ar putea avea loc în 2017, iar ieșirea companiei din insolvență s-ar putea produce până în vara anului viitor. Recent, managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, s-a arătat chiar mai optimist, spunând că FP ia în calcul listarea Hidroelectrica în a doua parte a anului viitor, deși compania nu a ieșit încă din insolvență.

Hidroelectrica este controlată de Ministerul Energiei, cu 80% din acțiuni, restul titlurilor fiind în posesia Fondului Proprietatea.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
ministerul energiei
listare hidroelectrica
insolventa hidroelectrica
fondul proprietatea