Profitul net al Romgaz a scăzut cu 13,1%, la 489,3 mil. lei, din cauza reducerii consumului de gaze

Profitul net al Romgaz a scăzut cu 13,1%, la 489,3 mil. lei, din cauza reducerii consumului de gaze
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 13 mai 2016

Profitul net al Romgaz, producătorul de gaze naturale controlat de statul român, a scăzut cu 13,1% în primul trimestru din 2016, comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 489,3 milioane lei, în principal din cauza reducerii consumului de gaze în România,

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Comparativ cu perioada similară a anului precedent, performanțele societății au fost afectate în principal de diminuarea cererii de consum a gazelor naturale pe piața din România cu 4,36%, cu reflectarea în scăderea livrărilor Romgaz cu 2,5%", se arată în raportul companiei pe primele trei luni ale anului.

În ianuarie-martie 2016, cifra de afaceri a Romgaz a scăzut marginal, cu 0,14%, la 1,363 miliarde lei.

Confirmare: Cioloș pleacă în SUA, unde se va întâlni cu vicepreședintele Joseph Biden CITEȘTE ȘI Confirmare: Cioloș pleacă în SUA, unde se va întâlni cu vicepreședintele Joseph Biden

"Diminuarea cu 4,1%, respectiv 48,49 milioane lei, a cifrei de afaceri din vânzarea gazelor naturale, atât a celor din producția Romgaz, cât și a celor achiziționate în vederea revânzării, a fost compensată de majorarea veniturilor din vânzarea de energie electrică și servicii auxiliare, aceste venituri fiind de 69,2 milioane lei în trimestrul încheiat la 31 martie 2016, comparativ cu 29,64 milioane lei în perioada similară a anului trecut", se precizează în documentul citat

Producția de gaze naturale a Romgaz a scăzut cu 4,3% în primul trimestru, la 1,374 miliarde mc, influențată direct de scăderea cererii și de temperaturile mai ridicate înregistrate în lunile ianuarie și februarie. Producția înregistrată a fost, totodată, cu 3% mai mică decât nivelul programat. Pe de altă parte, volumul de gaze din import livrate de Romgaz s-a triplat în T1 2016, la 6,2 milioane mc. 

Cheltuielile companiei s-au majorat cu 13,8% comparativ cu T1 2015, la 706,3 milioane lei.

Amendă de 30.000 de lei pentru beneficiarii de fonduri nerambursabile garantate de stat aflați în insolvență care nu depun o cerere de plată la termen CITEȘTE ȘI Amendă de 30.000 de lei pentru beneficiarii de fonduri nerambursabile garantate de stat aflați în insolvență care nu depun o cerere de plată la termen

"În trimestrul încheiat la 31 martie 2016, societatea a înregistrat o pierdere netă de 138,38 milioane lei, datorată ajustării creanței restante a Electrocentrale București cu suma de 87,82 milioane lei", se afirmă în raportul Romgaz.

De altfel, după cum Profit.ro a scris în exclusivitate, ELCEN a întrerupt de la 1 mai contractul de furnizare de gaze naturale cu Romgaz, care este și acționar minoritar la ELCEN, după ce OMV Petrom a oferit ELCEN un preț mai bun la gaze, iar Romgaz a cerut în instanță sechestru asigurător asupra activelor ELCEN pentru datorii de peste 320 milioane lei reprezentând gaze livrate și neplătite. 

Întreruperea contractului cu ELCEN constituie o nouă lovitură pentru producătorul de gaze controlat de Ministerul Energiei cu peste 70% din acțiuni. Recent, Romgaz a mai pierdut un contract important, cu subsidiara locală a grupului E.ON, după ce germanii au obținut reduceri de preț la gaze de la Gazprom.

Insolvențele și concentrarea în retail farmaceutic vor continua după următoarea reducere de prețuri, așteptată la 1 iulie CITEȘTE ȘI Insolvențele și concentrarea în retail farmaceutic vor continua după următoarea reducere de prețuri, așteptată la 1 iulie

Pe fondul ieftinirii ample a gazelor de import, care a majorat importurile României cu peste 90%, după cum Profit.ro a scris aici, Romgaz se confruntă cu problema inadaptării prin reduceri de preț la evoluțiile pieței. Însă această problemă ține în primul rând de legislația fiscală din sectorul gazelor, precum și de cea privind companiile de stat.

În prezent, potrivit legislației care instituie supraimpozitarea de 60% pe veniturile suplimentare rezultate din dereglementarea prețurilor la gaze naturale, producătorii de gaze plătesc acest impozit pentru un nivel de preț de 72 lei/MWh, chiar dacă ei vând la un preț mai mic.

"Prețurile pe piață sunt sub 72 de lei pe MWh, ajung astăzi la 63 de lei. OMV Petrom își permite să vândă la prețurile de piață, fiind companie privată, însă Romgaz, fiind companie de stat, nu poate, întrucât ar putea da lămuriri mai târziu în fața Curții de Conturi, de ce a vândut sub prețul de referință. Astfel că Romgaz nu mai are unde să-și vândă gazele și a fost nevoită să scadă producția de gaze chiar și la jumătate față de nivelul normal, cu consecințe dezastruoase asupra rezultatelor companiei", au declarat recent, pentru Agerpres, surse din piața de gaze.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
elcen
productie gaze naturale