Profitul operatorului centralei Cernavodă a crescut cu 9%. Scumpirea energiei pe piața spot și dispariția livrărilor reglementate au compensat scăderea producției

Profitul operatorului centralei Cernavodă a crescut cu 9%. Scumpirea energiei pe piața spot și dispariția livrărilor reglementate au compensat scăderea producției
scris 14 mai 2021

Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare Cernavodă, companie de stat controlată de Ministerul Energiei, a raportat un profit net de 234,46 milioane lei în primul trimestru din 2021, în creștere cu 9% față de perioada similară a anului trecut, scumpirea energiei pe piața spot și dispariția obligațiilor de livrăre la preț reglementat pentru consumatorii casnici compensând scăderea producției centralei.

Producția de la Cernavodă livrată în sistemul energetic național s-a redus cu 6,6%, la 2.659 GWh.

Veniturile SNN din vânzarea energiei electrice au crescut în schimb cu 9,3%, la 683,54 milioane lei.

Disney+ dă primul rateu CITEȘTE ȘI Disney+ dă primul rateu

"Începând cu anul 2021, ANRE nu a mai stabilit pentru producători obligații de livrare pe piața reglementată", precizează compania, ultimele livrări de acest tip fiind efectuate de SNN la prețul de 182,63 lei/MWh.

Peste 81% din cantitățile de energie vândute de Nuclearelectrica în T1 2021 au reprezentat livrări pe bază de contracte bilaterale, prețul mediu de vânzare scăzând cu 8,4%, la 247,50 lei/MWh.

În schimb, vânzările de pe piața spot, deși au avut o pondere de doar 18,26% din volumul total de livrări, au beneficiat de o creștere cu aproape 40% a prețului mediu de vânzare, la 257,05 lei/MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit nuclearelectrica
pret vanzare energie nuclearelectrica
productie centrala cernavoda