Protest la sediul Hidroelectrica - Sindicaliștii reclamă că ”politica de reducere a lucrărilor de mentenanță și stoparea nejustificată a lucrărilor de investiții” reprezintă ”un atentat la independența energetică a României”

Protest la sediul Hidroelectrica - Sindicaliștii reclamă că ”politica de reducere a lucrărilor de mentenanță și stoparea nejustificată a lucrărilor de investiții” reprezintă ”un atentat la independența energetică a României”
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 nov 2023

Sindicatul Național Hidroenergetica organizează, miercuri, o acțiune de pichetare la sediul din Capitală al Hideoelectrica, sindicaliștii susținând că actuala conducere a companiei adoptă o politică ”de reducere mult sub prevederile Ordinului 96/2017 a lucrărilor de mentenanță” și că a stopat nejustificat lucrări de investiții în noi capacități de producere, fapt care ”nu este altceva decât un atentat la independența energetică a României. Concret, sindicaliștii reclamă că, după ce din cadrul companiei a fost înființată ”în mod artificial” o firmă de mentenanță, aceasta nu primește lucrări, fapt ce pune în pericol locurile de muncă ale celor 1.200 de salariați.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Acțiunea de pichetare organizată de Sindicatul Național Hidroenergetica este programată, miercuri, între orele 13.00 și 15.00, la sediul Hidroelectica SA din strada Ion Mihalache din București, scrie News.ro.

Michelin închide trei fabrici din Germania CITEȘTE ȘI Michelin închide trei fabrici din Germania

Sindicaliștii reclamă că, după ce Hidroelectrica a înființat ”în mod artificial” o companie separată, SSH Hidroserv, la care Hidroelectrica este unic acționar și care ar fi trebuit să asigure servicii de mentenanță pentru instalațiile hidroenergetice, activitate care a fost externalizată, conducerea Hidroelectrica nu pune în aplicare un acord cadru stabilit printr-un proces verbal de negociere pentru realizarea acestor servicii de către compania al cărei acționar este și care nu are alți clienți pe piață.

”Pe de o parte, sunt puse în pericol locurile de muncă și asigurarea salariilor celor aproape 1.200 de salariați ai SSH Hidroserv; (...) Această companie nu are pe piață alți potențiali clienți pentru activitatea pe care o desfășoară și din acest motiv, atitudinea noului Directorat al Hidroelectrica este de neînțeles”, explică sindicatul.

În acest context, unul dintre liderii sindicali avansează ideea conform căreia ar exista interese ca firma SSH Hidroserv să fie închisă pentru ca lucrările să fie acordate altor companii.

“Considerăm că, în mod deliberat, noul Directorat pune în pericol viitorul Hidroserv, societate ce tocmai își pregătea reinserția în circuitul economic prin ieșirea din situația de insolvență. Studiind componența Directoratului actual și perioada în care aceștia au avansat în funcții – cea în care Hidroelectrica se afla sub supravegherea administratorului judiciar Remus Borza, sperăm să nu ne aflăm în situația unei intenții de a scoate SSH Hidroserv de pe piața serviciilor de mentenanță pentru a face locul altor firme «prietene» ale acestuia”, declară secretarul general al Sindicatului Național Hidroenergetica, Cristinel Popescu.

Pe de altă parte, sindicaliștii spun că, prin nerealizarea serviciilor de întreținere a instalațiilor, este pusă în pericol securitatea sistemului energetic național.

ANUNȚ Când ajunge în țară primul tren electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani CITEȘTE ȘI ANUNȚ Când ajunge în țară primul tren electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani

”Pe de altă parte, este vorba de punerea în pericol a funcționării instalațiilor hidroenergetice, cu efect direct asupra siguranței în funcționare a Sistemului Energetic Național. Astfel, prin acest blocaj, conducerea Hidroelectrica încalcă flagrant obligațiile Ordinului 96/2017 al ANRE, privind mentenanța în sectorul energetic. De altfel politica Hidroelectrica de reducere mult sub prevederile Ordinului 96/2017 a lucrărilor de mentenanță și stoparea nejustificată a lucrărilor de investiții în noi capacități de producere, nu este altceva decât un atentat la independența energetică a României”, este de părere sindicatul.

Sindicaliștii cer, în acest context, ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să medieze de urgență o întâlnire între conducerile Hidroelectrica și Hidroserv, pentru semnarea Acordului Cadru conform procesului verbal de negociere, la care să participe și unu sau doi reprezentanți ai Sindicatului Național Hidroenergetica.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
protest