PSD se dezice de declarația pe proprie răspundere pentru casnicii cu mai multe locuri de consum de energie, deși ″s-a semnat″ alături de restul Coaliției, după ce a creat panică și revoltă. Ministrul PNL reacționează prompt și elimină

PSD se dezice de declarația pe proprie răspundere pentru casnicii cu mai multe locuri de consum de energie, deși ″s-a semnat″ alături de restul Coaliției, după ce a creat panică și revoltă. Ministrul PNL reacționează prompt și elimină
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 20 dec 2022

Partidul Social Democrat (PSD) solicită acum public eliminarea din legislația în vigoare a obligativității depunerii unei declarații pe proprie răspundere de către consumatorii casnici de energie electrică cu mai multe locuri de consum, în care aceștia trebuie precizeze la care dintre respectivele locuri de consum vor să beneficieze de plafonarea prețurilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

VEZI AICI ȘI Cozi de la prima oră la depunerea declarațiilor pentru plafonarea prețului la energie

Asta după ce chiar PSD, alături de PNL, UDMR și grupul minorităților naționale, a introdus în legislația această obligativitate, formulată astfel:

FOTO Tranzacția anului cu terenuri, finalizată CITEȘTE ȘI FOTO Tranzacția anului cu terenuri, finalizată

(10) În cazul clienților casnici, prețul final facturat prevăzut la alin. (1) lit. a) și b) (prețurile plafonate de 0,68 sau 0,8 lei/kWh – n.r.) se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reședință ale clienților finali. Clientul casnic care are atât adresă de reședință, cât și adresă de domiciliu poate beneficia de prețul plafonat prevăzut la alin. (1) lit. a) și b) fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reședință, pe baza unei declarații pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preț plafonat pentru un alt loc de consum″.

Ministrul PNL al Energiei, Virgil Popescu, a reacționat prompt și a spus că obligația va fi eliminată, explicând - ca într-o cursă în care fiecare partid vrea să arate că el rezolvă acum o problemă creată însă de toți - că premierul Ciucă hotărâse deja să elimine declarația.

"Referitor la prevederea din legea aprobată de Parlament prin care românii cu mai multe locuri de consum au obligația să dea o declarație pe proprie răspundere, anunț că situația este în curs de rezolvare.

Încă de la sfârșitul săptămânii trecute, premierul Nicolae Ciucă a trasat sarcina creării unui proiect de ordonanță care să ELIMINE aceste declarații, pentru ca toți cetățenii să beneficieze de tarifele plafonate indiferent de numărul locurilor de consum.

Proiectul va fi finalizat și pus în transparență decizională în seara aceasta, urmând să fie aprobat săptămâna viitoare, în cadrul ultimei ședințe de guvern de anul acesta."

Măsura a creat panică și revoltă în rândul populației, dar și incertitudine în rândul furnizorilor de energie cu privire la modalitatea în care ar trebui aplicată în mod correct această normă, după cum Profit.ro a relatat aici, aici, aici, aici sau aici.

Piața asigurărilor a crescut cu 28% la 9 luni, la 13,4 miliarde de lei. Brokerii au intermediat 75% din primele subscrise CITEȘTE ȘI Piața asigurărilor a crescut cu 28% la 9 luni, la 13,4 miliarde de lei. Brokerii au intermediat 75% din primele subscrise

Acum, PSD transmite printr-un comunicat de presă că va propune în Coaliția de guvernare ca Executivul să dispună în regim de urgență eliminarea reglementării privind depunerea unei declarații pe proprie răspundere în care trebuie precizat locul consum la care se acordă prețurile plafonate la energie electrică.

Formularea din lege este neclară, iar aplicarea ei ar introduce discriminări, în special în cazul chiriașilor care se încadrează în limitele de consum pentru care se acordă prețuri mai mici la energia electrică. Totodată, o astfel de cerință creează probleme majore la nivelul furnizorilor de energie electrică în privința gestionării unui număr mare de declarații ce ar trebui depuse într-un termen foarte scurt. Nu în ultimul rând, în forma actuală, reglementarea descurajează economisirea de energie pentru categorii largi de cetățeni, ceea ce contravine politicii stabilite la nivelul Uniunii Europene″, se afirmă în comunicatul social-democraților.

FOTO Cum arată noile bancnote britanice cu regele Charles al III-lea. Când vor intra în circulație CITEȘTE ȘI FOTO Cum arată noile bancnote britanice cu regele Charles al III-lea. Când vor intra în circulație

Potrivit sursei citate, PSD va propune revenirea la formularea care a fost adoptată de Senat, care nu conținea această prevedere.

Se vor menține însă declarațiile pe proprie răspundere în cazul familiilor cu cel puțin trei copii, familiilor monoparentale și al persoanelor cu dizabilități care au nevoie de aparatură medicală. În aceste situații, declarația pe proprie răspundere este necesară pentru acordarea unui beneficiu special, destinat exclusiv acestor trei categorii de consumatori″, conchide comunicatul PSD.

Firma de criptomonede Voyager Digital își vinde activele către Binance.US, într-o tranzacție de circa 1 miliard de dolari CITEȘTE ȘI Firma de criptomonede Voyager Digital își vinde activele către Binance.US, într-o tranzacție de circa 1 miliard de dolari

Amendamentul de care PSD acum se dezice a fost introdus în OUG nr. 119/2022 la comisiile Camerei Deputaților, în cursul dezbaterilor asupra proiectului de lege de aprobare a ordonanței, și are ca autori ″Grupurile parlamentare PSD, PNL, UDMR, Minorități″, potrivit raportului comisiilor, document public.

Mai mult, la votul în plen asupra proiectului în camera decizională, toți deputații PSD prezenți au votat ″pentru″, ca și cei ai UDMR și ai Minorităților. La PNL s-a consemnat o abținere.

PSD și PNL schimbă rapid Legea Concurenței pentru a-l demite pe Bogdan Chirițoiu de la șefie CITEȘTE ȘI PSD și PNL schimbă rapid Legea Concurenței pentru a-l demite pe Bogdan Chirițoiu de la șefie

Pe de altă parte, nici parlamentarii partidelor de opoziție nu au ridicat vreo obiecție asupra acestui amendament, nici la dezbaterile din comisii și nici la cele din plenul Camerei Deputaților, iar președintele Klaus Iohannis a promulgat legea de aprobare a OUG nr. 119/2022 fără să facă nici un comentariu.

Amendamentul a venit ″în plic″ de la coaliție la ședința comisiilor Camerei Deputaților, nefiind anunțat în prealabil, destui participanți la dezbateri, cum ar fi reprezentanții industriei energetice, neștiind anterior de existența sa.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret plafonat energie declaratie pe proprie raspundere
declaratie pe proprie raspundere locuri de consum energie pret plafonat
scumpire energie
criza energetica