Noi neclarități la facturarea electricității - Persoanele cu mai multe locuri de consum ar achita retroactiv prețuri mai mari. Asigurări că nu va fi însă așa

Noi neclarități la facturarea electricității - Persoanele cu mai multe locuri de consum ar achita retroactiv prețuri mai mari. Asigurări că nu va fi însă așa
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 20 dec 2022

Modificările introduse în energie pentru facturarea consumului de electricitate sunt în continuare neclare, după confuziile legate de "taxa pe soare", catalogate în final drept fake news, o nouă prevedere indicând acum că persoanele fizice care au încheiat contracte de furnizare pentru mai multe locuri de consum (fie dețin mai multe locuințe, fie au încheiat contracte în numele rudelor etc) nu ar putea beneficia de posibilitatea plății unui preț plafonat pentru perioada 1 septembrie-31 decembrie, ci doar pentru unul dintre acestea, în cazul lor legea de modificarea a ordonanței guvernului în domeniul energiei, deși a fost publicată în Monitorul Oficial pe 13 decembrie, urmând a se aplica retroactiv. Pe de altă parte, Ion Lungu, președinte al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), spune că nu va fi aplicat un sistem retroactiv.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit legii, „în cazul clienților casnici, prețul final facturat se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reședință ale clienților finali. Clientul casnic care are atât adresă de reședință, cât și adresă de domiciliu poate beneficia de prețul plafonat fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reședință, pe baza unei declarații pe propria răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preț plafonat pentru un alt loc de consum”.

Termenul de intrare în vigoare a acestui punct, 10, al articolului 1, este același cu cel al întregii legi, 1 septembrie 2022. Singurele puncte ale articolului 1 al legii care au alte termene de intrare în vigoare sunt următorul, 11, care se referă la obligativitatea furnizorilor de a face oferte sub prețurile reglementate, și care intră în vigoare pe 1 ianuarie 2023, și punctul 20, care se referă la abrogarea unei prevederi impuse producătorilor de gaze de a răspunde în 5 zile solicitărilor de achziție ale distribuitorilor și Transgaz, care intră în vigoare pe 1 aprilie 2023.

DECIZIE Un sistem digital, cu peste o mie de radare, va urmări încălcarea regulilor de circulație, valabilitatea înmatriculărilor și rovignetei. Procesul-verbal - transmis electronic șoferilor CITEȘTE ȘI DECIZIE Un sistem digital, cu peste o mie de radare, va urmări încălcarea regulilor de circulație, valabilitatea înmatriculărilor și rovignetei. Procesul-verbal - transmis electronic șoferilor

Cu alte cuvinte, dacă după 1 ianuarie 2023 un consumator persoană fizică va putea găsi soluții birocratice pentru a nu achita facturi ridicate (să treacă contractele pentru unul/unele dintre locurile de consum respective pe numele unui un alt membru al familiei, de exemplu), pentru ultimele 4 luni ale anului ar trebui să achite retroactiv prețul din contractul de furnizare sau maximul de 1,3 lei/KWh, prevăzut de lege.

„Dacă pentru perioada viitoare există posibilitatea să primești totuși preț plafonat, dacă parcurgi o anumită birocrație, legea nu îți dă nici o posibilitate, ca pentru perioada trecută să beneficiezi preț plafonat. Ești pus la zid și trebuie să achiți din urmă mai mulți bani, chiar dacă ai consumat în anul 2021 în medie doar 95 kWh/lună, chiar dacă ai închis toate becurile și ai consumat și în anul 2022 în medie 91 kWh/lună, vine această lege și te obligă să achiți cu 90% mai mult. Aberant!”, susține președinte Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță.

Acești consumatori se adaugă altora care vor achita după 1 ianuarie prețuri cu 60%, dacă nu duble, comparativ cu cele pe care le-au plătit până acum, și anume cei care, deși au avut în 2021 (sau 2022) un consum mediu lunar sub 300 KWh, în lunile de iarnă au un consum lunar superior, în special cei care se încălzesc electric.

DOCUMENT Guvernul impune noi obligații fondurilor de pensii de stat administrate privat - ”în beneficiul participanților” CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul impune noi obligații fondurilor de pensii de stat administrate privat - ”în beneficiul participanților”

Și asta pentru că, potrivit actului normativ publicat pe 13 septembrie în Monitorul Oficial, de la 1 ianuarie încadrarea în plafoanele de preț se va face prin raportare la consumul curent, din fiecare lună, și nu la cel mediu lunar din anul anterior (2021), cum prevedea vechea legislație.

În schimb, consumatorii casnici care au avut în 2021 un consum mediu lunar de peste 300 KWh, dar care în 2022 au făcut economie de energie și se încadrează în diferitele plafoane stabilite de legislativ vor beneficia de prețuri reglementate mai reduse, însă numai pentru perioada 1 septembrie-31 decembrie 2022.

Pe de altă parte, Ion Lungu, președinte al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), spune că nu va fi aplicat un sistem retroactiv.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
plafonare
facturi
retroactiv