Qatar avertizează Europa: Aproape imposibil să vă înlocuim rapid livrările de gaze rusești

Qatar avertizează Europa: Aproape imposibil să vă înlocuim rapid livrările de gaze rusești
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 feb 2022

Nici Qatar și nicio singură țară nu are capacitatea de a înlocui livrările de gaze rusești către Europa cu gaze naturale lichefiate (LNG), în caz de perturbări, din cauza conflictului dintre Rusia și Ucraina, a declarat Saad Al-Kaabi, ministrul Energiei al statului din Orientul Mijlociu, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Tensiunile geopolitice s-au accentuat după ce președintele rus Vladimir Putin a recunoscut independența regiunilor separatiste pro-ruse Lugansk și Donețk din estul Ucrainei și a ordonat trupelor ruse "să mențină pacea" în aceste teritorii, sfidând Occidentul și alimentând temerile privind izbucnirea unui război, scrie Agerpres.

Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

Statele Unite și aliații lor europeni pregătesc un pachet de sancțiuni contra Rusiei, dar acestea ar putea afecta fluxul de gaze rusești către Europa.

"Cred că Rusia furnizează 30-40% din livrările către Europa. Nu există nicio o singură țară care să poată înlocui acest nivel de gaze, nu există capacitatea de a face asta cu gaze naturale lichefiate", le-a spus jurnaliștilor Saad al-Kaabi la o conferință pe terme energetice desfășurată la Doha.

Acesta a adăugat: "Majoritatea volumelor de LNG sunt legate de contractele pe termen lung și destinațiile sunt precise. Așadar, pentru a înlocui atât de rapid cantitatea de gaze rusești livrată Europei este aproape imposibil".

Qatar, unul din principalii producători globali de gaze naturale lichefiate, a fost recent abordat de autoritățile SUA pentru a schimba traseul livrărilor de gaze către Europa, în cazul în care Rusia atacă Ucraina și Washingtonul impune sancțiuni Moscovei.

Majoritatea exporturilor Qatarului de gaze naturale lichefiate sunt către clienții din Asia, pe baza contractelor pe termen lung, dar sunt trimite cargouri și spre Europa.

Kaabi a explicat că nivelul contractelor pe care le poate redirecționa Qatar spre Europa este de doar 10-15%.

Terminalele europene de gaze naturale lichefiate au capacitate disponibilă limitată pentru a absorbi livrările suplimentare din SUA sau din alte state, în eventualitatea întreruperii livrărilor de gaze rusești.

În ultimele luni, Comisia Europeană a discutat cu exportatori importanți de gaze naturale lichefiate, cum ar fi Statele Unite, Qatar și Egipt, pentru ca aceștia să își sporească livrările către blocul comunitar.

Au avut loc, se asemenea, negocieri cu importatori cheie de gaze naturale lichefiate, precum Japonia și Coreea de Sud, pentru ca aceștia să își pune propriile comenzi la dispoziția UE. Transportul de gaz lichefiat din Qatar ar putea fi redirecționat spre Europa în loc de Japonia, de exemplu.

viewscnt
Afla mai multe despre
qatar
gaze