Rafinăria rușilor de la Lukoil a devenit principalul client al Oil Terminal. Profitul a crescut cu 22% în T1. Cantități mai mari de țiței, motorină și chimicale au trecut prin Portul Constanța

Rafinăria rușilor de la Lukoil a devenit principalul client al Oil Terminal. Profitul a crescut cu 22% în T1. Cantități mai mari de țiței, motorină și chimicale au trecut prin Portul Constanța
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 13 mai 2024

Compania de stat Oil Terminal, operatorul concesionar al facilităților de descărcare, depozitare și încărcare de țiței și produse petroliere din Portul Constanța, a raportat un profit net de 28,43 milioane lei în primul trimestru din 2024, cu 21,6% mai mare decât în perioada similară a anului trecut.

Cifra de afaceri a companiei a avansat cu 31,5%, la 112,56 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed
Cum sunt poziționați candidații la alegerile locale din Capitală pe buletinele de vot CITEȘTE ȘI Cum sunt poziționați candidații la alegerile locale din Capitală pe buletinele de vot

Rezultatele au venit pe fondul majorării, în T1 2024, a cantității totale de materii prime și produse derulate prin instalațiile Oil Terminal, cu aproape 12%, de la 2,176 la 2,436 milioane tone.

Cantitatea de țiței derulată a crescut cu 27%, de la 919.000 la 1,167 milioane tone, cea de motorină – cu 8,8%, de la 840.000 la 914.000 tone, iar cea de produse chimice – cu 19,2%, de la 167.000 la 199.000 tone. Cele de benzină și păcură au scăzut, cu 35,1%, respectiv 45,6%.

Trump ar putea fi găsit dator la Fisc cu peste 100 milioane dolari. Este suspectat că a ″umflat″ pierderile deductibile ale unei investiții imobiliare CITEȘTE ȘI Trump ar putea fi găsit dator la Fisc cu peste 100 milioane dolari. Este suspectat că a ″umflat″ pierderile deductibile ale unei investiții imobiliare

Principalul client al companiei a devenit rafinăria ploieșteană Petrotel a rușilor de la Lukoil, cu prestații facturate de circa 26 milioane lei, reprezentând aproape un sfert din totalul aferent primelor 3 luni din 2024. În perioada similară a anului trecut, pe primul loc în top s-a situat OMV Petrom, cu facturi de 15,35 milioane lei.

Profit.ro a anunțat la începutul lunii ianuarie că gigantul rus Lukoil pare decis să-și continue activitatea la Petrotel Ploiești, semnând în acest sens contracte mai oneroase decât cele de anul trecut cu Conpet, operatorul Sistemului Național de Transport al petrolului prin conducte, dar și cu Oil Terminal, operatorul terminalului petrolier de stat de la Marea Neagră, însă nu prin intermediul acționarului principal, Litasco SA Geneva, ci direct prin Petrotel Lukoil SA.

Astfel, Petrotel Lukoil SA, compania prin care grupul rus operează rafinăria de la Ploiești, a semnat un contract de 101,56 milioane lei cu Conpet, având ca obiect prestarea serviciilor de transport al țițeiului din import de la Oil Terminal SA la rafinaria Petrotel-Lukoil SA pe perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2024. Contractul este cu 12 milioane lei mai ridicat decât cel semnat pentru aceleași servici prestate în 2023, care s-a ridicat la 89,2 milioane lei.

Totodată, a fost semnat un contract de 56 milioane lei cu Oil Terminal, având ca obiect „descărcare țiței din nave maritime și predare la Conpet pentru pompare la rafinărie, descărcare/încărcare benzină, motorină, păcură și produse chimice și petrochimice din/în nave maritime, barje fluviale, vagoane cisternă CF, autocisterne, depozitare țiței și produse petroliere”. Valoarea de anul trecut contractului similar a fost de 55,85 milioane lei.

Prestațiile Oil Terminal către compania-mamă a Petrotel, traderul de mărfuri Litasco, înregistrat în Elveția și controlat de grupul rus Lukoil, s-au redus semnificativ după ce acesteia i-a fost invalidat atestatul de comercializare angro de produse energetice, după cum a relatat Profit.ro.

Răspunsul Ungariei, după ce România a depășit-o la PIB: Trăim mai bine și nu emigrăm! CITEȘTE ȘI Răspunsul Ungariei, după ce România a depășit-o la PIB: Trăim mai bine și nu emigrăm!

″În trimestrul I 2024, nivelul realizat al cheltuielilor pentru investiții a fost în sumă totală de 14,095 milioane lei, mai mare cu 9,7% față de nivelul planificat (12,848 milioaane lei) și mai mare cu 1,4% față de nivelul sursei de finanțare realizat (13,905 milioane lei)″, se precizează în raportul trimestrial al companiei de stat.  

Oil Terminal este controlată de Ministerul Energiei, cu 87,75% din capital.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit oil terminal
rafinăria petrotel
petrotel lukoil litasco
cifră de afaceri oil terminal
investiții oil terminal