Rușii de la Lukoil au semnat contracte cu Conpet și Oil Terminal, însă direct, prin Petrotel SA, și nu prin Litasco, aflată în conflict cu ANAF și AVR

Rușii de la Lukoil au semnat contracte cu Conpet și Oil Terminal, însă direct, prin Petrotel SA, și nu prin Litasco, aflată în conflict cu ANAF și AVR
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 15 ian 2024

În pofida problemelor pe care le are în Bulgaria, unde vrea să vândă rafinăria deținută la Burgas, dar și cu autoritățile române (vezi aici și aici), gigantul rus Lukoil pare decis să-și continue activitatea la Petrotel Ploiești, semnând în acest sens contracte mai oneroase decât cele de anul trecut cu Conpet, operatorul Sistemului Național de Transport al petrolului prin conducte, dar și cu Oil Terminal, operatorul terminalului petrolier de stat de la Marea Neagră. Compania nu poate importa petrol de proveniență rusă în vederea procesării, conform datelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, Petrotel Lukoil SA, compania prin care grupul rus operează rafinăria de la Ploiești, a semnat un contract de 101,56 milioane lei cu Conpet, având ca obiect prestarea serviciilor de transport al țițeiului din import de la Oil Terminal SA la rafinaria Petrotel-Lukoil SA pe perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2024.

Simtel Team și-a înființat furnizor de energie, după ce a devenit producător CITEȘTE ȘI Simtel Team și-a înființat furnizor de energie, după ce a devenit producător

Contractul este cu 12 milioane lei mai ridicat decât cel semnat pentru aceleași servici prestate în 2023, care s-a ridicat la 89,2 milioane lei.

Totodată, a fost semnat un contract de 56 milioane lei cu Oil Terminal, având ca obiect „descărcare țiței din nave maritime și predare la Conpet pentru pompare la rafinărie, descărcare/încărcare benzină, motorină, păcură și produse chimice și petrochimice din/în nave maritime, barje fluviale, vagoane cisternă CF, autocisterne, depozitare țiței și produse petroliere”.

O companie din România, condusă de un fost inspector anti-corupție al Republicii Moldova, a ajuns cel mai mare furnizor de GPL al Ucrainei CITEȘTE ȘI O companie din România, condusă de un fost inspector anti-corupție al Republicii Moldova, a ajuns cel mai mare furnizor de GPL al Ucrainei

Valoarea de anul trecut contractului similar a fost de 55,85 milioane lei.

Interesant este că, dacă anul trecut contractul fusese semnat de OIl Terminal cu compania mamă Litasco SA Geneva, cel din acest an a fost parafat direct cu Petrotel Lukoil SA.

Profit.ro a anunțat că Autoritatea Vamală Română (AVR), prin Biroul Vamal al Capitalei, a invalidat atestatul de comercializare angro de produse energetice al Sucursalei București a Litasco SA Geneva, divizia de trading de țiței și produse petroliere înregistrată în Elveția a gigantului rus Lukoil, prin intermediul căreia rușii își controlează cele mai importante business-uri din România, respectiv rețeaua de benzinării Lukoil și rafinăria ploieșteană Petrotel.

Document semnat de Guvern cu transportatorii CITEȘTE ȘI Document semnat de Guvern cu transportatorii

Petrotel Lukoil SA, compania care operează rafinăria, nu deține atestat de comercializare angro, potrivit datelor AVR. Lukoil România SRL, operatorul benzinăriilor omonime, deține atestate de comercializare angro pentru 6 puncte de lucru din țară, din care cu 5 cu depozite de produse.

Litasco SA Geneva Sucursala București este în proces cu ANAF de la finalul anului trecut, pentru o decizie de impunere prin care Fiscul i-a cerut în octombrie 2022, în urma unei inspecții, să plătească impozit suplimentar în sumă totală de peste 50 de milioane de lei pe profituri obținute în 2021, din operațiuni din România de vânzare de produse petroliere, inclusiv la export, după cum a relatat în exclusivitate Profit.ro.

CONFIRMARE Guvernul pregătește prelungirea limitării adaosului comercial la alimente de bază CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul pregătește prelungirea limitării adaosului comercial la alimente de bază

Chiar dacă sumele din contractele semnate de Petrotel Lukoil SA cu Conpet și Oil Terminal sunt mai mari decât cele de anul trecut, asta nu înseamnă că volumele importate și transportate vor fi mai ridicate.

Motivul: începând de la 1 ianuarie 2024, tarifele reglementate practicate de cele 2 companii s-au majorat, în cazul Oil Terminal cu 19,69%, iar în cel al Conpet aproape s-au dublat la transportul țițeiului în tranșe de peste 160 mii tone pe lună, și au crescut cu 25% la tranșe cuprinse între 120 și 160 mii tone pe lună, micșorându-se în schimb la tranșele inferioare.

Rafinăria ploieșteană Petrotel Lukoil, controlată de gigantul petrolier rus omonim prin intermediul diviziei sale de trading de mărfuri Litasco, înregistrată în Elveția, a avut o pierdere de aproape jumătate de miliard de lei în 2022, potrivit unui document al companiei, analizat de Profit.ro.

Minusul este mai mare decât cel consemnat de rafinărie în 2020, de 441,8 milioane lei, la un rulaj de 3,8 miliarde lei. La nivel global, gigantul petrolier rus Lukoil și-a micșorat profitul pe anul trecut cu o cincime comparativ cu 2021 ca urmare a reducerii prețurilor hidrocarburilor exportate, însă paradoxal, în pofida sancțiunilor impuse de statele occidentale, rata de utilizare a rafinăriilor deținute în străinătate de companie, inclusiv în România, a crescut la un nivel record.

viewscnt
Afla mai multe despre
lukoil
oil terminal
conpet
petrotel ploiesti
rafinaria petrotel ploiesti
petrotel lukoil
lukoil romania
embargo petrol rusia