Rafinăria ploieșteană a rușilor de la Lukoil a împrumutat zeci de milioane de lei de la o bancă a statului român

Rafinăria ploieșteană a rușilor de la Lukoil a împrumutat zeci de milioane de lei de la o bancă a statului român
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 19 mar 2024

Rafinăria ploieșteană Petrotel Lukoil, controlată de gigantul petrolier rus omonim prin intermediul diviziei sale internaționale de trading Litasco, înregistrată în Elveția, a împrumutat zeci de milioane de lei de la o bancă a statului român, relevă date oficiale analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Petrotel Lukoil a contractat un credit de tip plafon multiprodus de la Exim Banca Românească, fosta EximBank, la care Ministerul Finanțelor deține 98,86% din acțiuni.

Pragul pentru microîntreprinderi la 100.000 de euro, discutat de Finanțe cu Comisia Europeană. Reprezentanții CE vin luni la București CITEȘTE ȘI Pragul pentru microîntreprinderi la 100.000 de euro, discutat de Finanțe cu Comisia Europeană. Reprezentanții CE vin luni la București

Valoarea împrumutului s-a cifrat la 50 milioane lei.

Rafinăria Petrotel a fost oprită timp de o lună, în noiembrie 2023.

VIDEO&FOTO Turcii primesc un nou aviz pentru lucrări la Autostrada Moldovei CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Turcii primesc un nou aviz pentru lucrări la Autostrada Moldovei

Cele mai recente date disponibile arată că, în 2022, Petrotel Lukoil SA a înregistrat pierderi masive, de 483 milioane lei, la o cifră de afaceri de 984,3 milioane lei.

În prima parte a lui 2023, toți rușii din fruntea Petrotel Lukoil au fost demiși, iar conducerea a fost preluată de români, cărora li s-a adăugat un ucrainean fost șef la o rafinărie din Odesa.

VIDEO Liderul nord-coreean a testat un nou tanc de luptă CITEȘTE ȘI VIDEO Liderul nord-coreean a testat un nou tanc de luptă

În octombrie anul trecut, Autoritatea Vamală Română (AVR), prin Biroul Vamal al Capitalei, a invalidat atestatul de comercializare angro de produse energetice al Sucursalei București a Litasco SA Geneva, divizia de trading de țiței și produse petroliere înregistrată în Elveția a gigantului rus Lukoil, prin intermediul căreia rușii își controlează cele mai importante business-uri din România, respectiv rețeaua de benzinării Lukoil și rafinăria ploieșteană Petrotel.

Litasco SA Geneva Sucursala București este în proces cu ANAF de la finalul anului 2022, pentru o decizie de impunere prin care Fiscul i-a cerut în octombrie 2022, în urma unei inspecții, să plătească impozit suplimentar în sumă totală de peste 50 de milioane de lei pe profituri obținute în 2021, din operațiuni din România de vânzare de produse petroliere, inclusiv la export, după cum a relatat în exclusivitate Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrotel lukoil
rafinăria petrotel ploiești
gigantul petrolier rus lukoil
fosta eximbank