Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă, cu putere instalată de 700 MW, deconectată vineri seară de la sistemul energetic național (SEN), a fost reconectată și a reînceput producția de energie electrică.
″Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost reconectată la sistemul energetic național după o deconectare automată survenită în seara zilei de 19 iulie 2024. Incidentul nu a avut niciun impact asupra securității nucleare. Reconectarea s-a realizat conform procedurilor aplicabile, în condiții de siguranță, fără a afecta securitatea nucleară, personalul sau populația″, a transmis joi operatorul centralei, compania de stat Nuclearelectrica, puțin înainte de ora 10 dimineața.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Reactorul 1 s-a deconectat automat de la SEN în seara zilei de 19 iulie 2024, din cauza unei disfuncționalități în partea clasică a centralei, fară impact asupra securității nucleare. Potrivit operatorului de transport și sistem Transelectrica, repornirea unității 1 fusese estimată inițial pentru dimineața zilei de duminică, 21 iulie.
Următorul termen luat în considerare a fost luni, 22 iulie, ora 18, cu posibilitate de prelungire a întreruperii în funcționare până marți, 23 iulie, la aceeași oră.
Următoarele deadline-uri succesive luate în calcul au fost ora 18:00 a zilei de miercuri, 24 iulie, respectiv ora 8:00 a zilei de joi, 25 iulie.
În momentul redactării acestei știri, cele 2 unități de la Cernavodă produc energie la puterea de 934 MW.
Deconectarea intempestivă accidentală a reactorului 1 a survenit într-o perioadă în care, oricum, România nu reușește să-și asigure necesarul de consum de electricitate din producția internă și este nevoită să importe constant cantități semnificative, în special la vârful de consum de seară, pe fondul caniculei persistente.