România, dată din nou în judecată la Washington pentru tăierea subvențiilor la energia regenerabilă, acum de proprietarul unui grup cu operațiuni majore

România, dată din nou în judecată la Washington pentru tăierea subvențiilor la energia regenerabilă, acum de proprietarul unui grup cu operațiuni majore
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 5 mai 2022

Aderlyne Limited, investitor în proiecte de energie solară în România, a reclamat statul român la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, pentru încălcarea tratatului internațional Carta Energiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Mai mulți producători de energie regenerabilă cer despăgubiri României pentru modificări legislative care au dus la tăierea subvențiilor primite de aceștia.

Aderlyne este înregistrată în Cipru și, potrivit informațiilor disponibile, analizate de Profit.ro, este controlată de omul de afaceri Augustin Oancea, proprietarul grupului Tinmar, cu operațiuni majore în comerțul cu energie, gaze și produse petroliere.

Ministrul Energiei, întrebat dacă românii pot trăi fără petrolul rusesc CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei, întrebat dacă românii pot trăi fără petrolul rusesc

Tinmar Energy este unul dintre cei mai importanți furnizori independenți de energie electrică. Anul trecut, proprietarul grupului, Augustin Oancea, transmitea pentru Profit.ro că a continuat investițiile în sectorul energiei regenerabile și deține în operare 77 MW- parcuri fotovoltaice.

"Suntem în due dilligence pentru achiziția a încă 25 MW până la sfârșitul lui Q3 2021. Sperăm să ajungem astfel la o putere instalată de peste 100 de MW. Practic vom reuși  să dublăm capacitatea de producție față de 2019  când dețineam 50 MW, prin cele 6 parcuri dezvoltate în regie proprie încă din anul 2012", spunea atunci Oancea.

În primă fază, un grup de dezvoltatori de parcuri fotovoltaice au reclamat, în 2018, statul român la ICSID, acuzând România de încălcarea tratatului internațional Carta Energiei prin tăierea subvențiilor pentru producția de energie regenerabilă acordate pe bază de certificate verzi suportate pe facturi de către consumatori.

De atunci, procesele au continuat. În total, România a fost reclamată la ICSID pentru nerespectarea tratatului Carta Energiei, în 5 proceduri de arbitraj, de către investitori în energie regenerabilă din Austria, Cipru, Germania, Italia, Olanda, Grecia, Cehia, Luxemburg, Marea Britanie și Turcia. Profit.ro a relatat pe larg despre aceste spețe, inclusiv aici, aici și aici.

Aderlyne este al doilea investitor, după Clara Petroleum, care vine în fața ICSID cu o astfel de  reclamație împotriva României după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis recent că Tratatul privind Carta Energiei este incompatibil cu legislația comunitară.

Decizia CJUE a fost adoptată în septembrie 2021 într-un litigiu în care Republica Moldova, stat nemembru UE, a fost reclamată de furnizorul de energie ucrainean Komstroy (fost Energoalians) pentru datorii neplătite de către operatorul de stat Moldtranselectro pentru electricitatea furnizată în anii 1990 și 2000, în valoare de peste 16 milioane dolari.

Tratatul internațional Carta Energiei din 1994, semnat și ratificat și de către România, prevede, printre altele, că investițiile în proiecte energetice ale unei companii dintr-o țară semnatară în alta "se vor bucura de cele mai constante mãsuri de protecție și siguranță și nici o parte contractantã nu va afecta sub nici o formă, prin mãsuri nejustificate sau discriminatorii, activitãțile lor de management, întreținere, folosire, fructificare sau înstrãinare".

Din 2013, autoritățile de la București au început să taie semnificativ din subvențiile acordate producătorilor de energie regenerabilă sub formă de certificate verzi adăugate pe facturile de curent electric ale tuturor consumatorilor de energie electrică din România, pentru a ține sub control prețul final plătit de clienți. De asemenea, a fost plafonată acreditarea capacităților de producție de energie regenerabilă noi pentru accesul la schema de sprijin pe bază de certificate verzi.

Reducerea subvențiilor, cele mai generoase din Europa la debutul schemei de sprijin pentru energia regenerabilă, a continuat și în anii următori, astfel încât, de câțiva ani, organizațiile profesionale ale industriei se plâng că mulți producători de energie verde nu-și mai pot acoperi costurile și intră în insolvență sau faliment. Generozitatea subvențiilor a redus o perioadă prețul energiei pe piețele angro, dar l-a majorat la consumatorii finali.
 

 


 

viewscnt
Afla mai multe despre
aderlyne
casrta energiei
icsid
romania
energie verde
fotovoltaice
prices romania
cjue