România și Republica Moldova încep din toamnă tranzacții de export-import de energie electrică

România și Republica Moldova încep din toamnă tranzacții de export-import de energie electrică
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 11 aug 2022

Operatorii sistemelor energetice din România și Republica Moldova, Transelectrica și Moldelectrica, au semnat contractul care va permite alocarea de capacitate pentru schimburile comerciale de energie electrică pe linia de interconexiune între România și Republica Moldova, a anunțat operatorul român de transport și sistem.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

"Prin colaborarea susținută a celor doi operatori de transport și de sistem, în vederea unui acord comun care se va concretiza prin alocarea de capacitate de interconexiune, va exista un flux dinamic al tranzacțiilor de energie electrică între participanții la piața de energie din România și cei din Republica Moldova", se arată într-un comunicat al Transelectrica.

FOTO ANAF a revenit la Dragonul Roșu CITEȘTE ȘI FOTO ANAF a revenit la Dragonul Roșu

Potrivit sursei citate, schimburile comerciale de energie electrică cu Republica Moldova vor începe imediat după finalizarea întregului proces care implică armonizarea detaliilor tehnice și aspectelor comerciale.

"Astfel, primele tranzacții de energie electrică între România și Republica Moldova sunt estimate pentru luna octombrie a acestui an", anunță Transelectrica.

Donald Trump păstrează tăcerea, în audierea sub jurământ la New York, cu privire la practicile sale fiscale CITEȘTE ȘI Donald Trump păstrează tăcerea, în audierea sub jurământ la New York, cu privire la practicile sale fiscale

Compania spune că realizarea cu succes a procesului de comercializare a energiei electrice pe interconexiunea între România și Republica Moldova reprezintă un angajament de susținere între cei doi operatori de transport și de sistem și, de asemenea, contribuie la dezvoltarea și buna funcționare a pieței de energie la nivel  european.

În 16 martie 2022 s-a realizat sincronizarea cu succes a sistemelor electroenergetice din Ucraina și Republica Moldova cu sistemul electroenergetic european. Ucraina a început să exporte energie electrică în România încă din iulie.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania republica moldova export import energie
interconexiune energie romania republica moldova
transelectrica moldelectrica