Romgaz amenință ELCEN cu tribunalul, dar mai livrează o lună gaze naturale pentru încălzirea bucureștenilor

Romgaz amenință ELCEN cu tribunalul, dar mai livrează o lună gaze naturale pentru încălzirea bucureștenilor
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 26 feb 2016

Consiliul de Administrație al Romgaz a decis să prelungească cu încă o lună, până la finalul lui martie, contractul de livrare de gaze naturale către Electrocentrale București (ELCEN), furnizorul de agent termic al RADET, însă atrage atenția că va da în judecată ELCEN dacă până pe 10 martie nu se încheie o convenție de eșalonare a datoriilor producătorului de energie termică, care să prevadă garanții imobiliare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

"Consiliul de Administrație solicită conducerii executive a companiei demararea acțiunilor pentru încheierea, până la data de 10 martie 2016, a convenției de eșalonare pentru datoria înregistrată de Electrocentrale București SA, iar în caz contrar declanșarea, până la data de 15 martie 2016, a procedurilor pentru acționarea în instanță a Electrocentrale București SA, prin procedură simplă", a anunțat Romgaz.

În ianuarie, CA al Romgaz aprobase încheierea unei convenții de eșalonare pentru o parte din datoria ELCEN față de Romgaz, contra instituirii de ipoteci de rang I pe o serie de imobile propuse de ELCEN în decembrie 2015.

Borza a pus director de dezvoltare la Hidroelectrica un fost șef al Elsid și Electrocarbon, pe care îi plasa în categoria \ CITEȘTE ȘI Borza a pus director de dezvoltare la Hidroelectrica un fost șef al Elsid și Electrocarbon, pe care îi plasa în categoria "băieți deștepți"

AGA de la ELCEN de la jumătatea lunii decembrie 2015 a aprobat constituirea de ipoteci de rangul I în favoarea Romgaz pe mai multe active ale producătorului de energie termică de la CET Progresu, însă acestea acopereau doar datoriile restante ale ELCEN față de producătorul de gaze, cifrate atunci la circa 300 milioane lei.

"Pentru semnarea noului contract comercial, care să acopere întregul an gazier, până pe 30 septembrie 2016, este nevoie de noi garanții pentru plata livrărilor. Vom ipoteca în favoarea Romgaz active ale ELCEN fie tot de la CET Progresu, fie de la CET Sud sau CET Grozăvești, suntem încă în discuții. Aceste garanții noi trebuie aprobate de CA-urile reunite ale celor 2 companii, iar ulterior de o nouă AGA extraordinară de la ELCEN și nu a fost timp pentru asta. După ce se aprobă și aceste garanții noi, vom semna cu Romgaz convenția de eșalonare a datoriilor, pe 3 ani, cu 1 an de grație", declara, pe 31 decembrie 2015, pentru Profit.ro, directorul general al ELCEN, Marcel Nicolaescu.

Pe 19 ianuarie 2016, ELCEN a lansat un anunț de licitație  publică pentru contractarea unui împrumut bancar în valoare de 400 milioane lei.

Rata creditelor neperformante s-a ridicat anul trecut la 13,61% CITEȘTE ȘI Rata creditelor neperformante s-a ridicat anul trecut la 13,61%

"Continuăm negocierile cu Romgaz pentru eșalonarea datoriilor restante, care se ridică în prezent la circa 360 milioane lei, dar am decis să contractăm și acest credit, preventiv. Din acest împrumut vrem să plătim o parte din datorii, iar restul să fie capital de lucru. În acest fel, plătind o parte din datorii, vrem să ne asigurăm condiții mai favorabile de reeșalonare",declara Nicolaescu, pe 19 ianuarie, pentru Profit.ro.

Potrivit anunțului ELCEN, producătorul de energie termică vroia să contracteze un credit de 400 milioane lei pe 5 ani, costul total al împrumutului fiind estimat la 83,16 milioane lei.

"Tipul procedurii este negociere accelerată, datorită necesității asigurării urgente a rersurselor pentru eliberarea cash-flow-ului, ca urmare a înregistrării de datorii către furnizorii de combustibil, către bugetul de stat etc. Menționăm că, în anul 2015, au fost organizate 3 proceduri, care au fost anulate din lipsă de ofertanți", se preciza în anunțul ELCEN.

În ultimii ani, ELCEN a contractat credite în valoare totală de 550 milioane lei pentru achiziția combustibililor necesari funcționării centralelor sale, respectiv 300 milioane lei în total în 2011 și 2012 de la CEC Bank, 50 milioane lei în 2013 de la Piraeus Bank și 200 milioane lei în 2014 de la Alpha Bank.

Guvernul angajează consilieri, experți și șoferi, salariile depășesc rar 3.000 de lei brut CITEȘTE ȘI Guvernul angajează consilieri, experți și șoferi, salariile depășesc rar 3.000 de lei brut

Atât ELCEN, cât și Romgaz au ca acționar majoritar Ministerul Energiei, care controlează 97,5%, respectiv 70% din capitalul celor două companii. În plus, Romgaz este acționar minoritar la ELCEN, cu 2,5% din titluri.

ELCEN este furnizorul de agent termic al RADET, iar întreruperea furnizării de gaze de către Romgaz antrenează oprirea livrării de energie termică din partea ELCEN către RADET și, implicit, tăierea căldurii și a apei calde pentru bucureșteni. Principala cauză a restanțelor ELCEN la plata gazelor furnizate de Romgaz o reprezintă datoriile neplătite ale RADET față de ELCEN pentru energia termică livrată.

La rândul său, RADET dă vina pe Primăria Capitalei, acuzând datoriile municipalității față de Regie, în special prin neachitarea subvențiilor la prețul gigacaloriei pentru populație. Din cauza faptului că Primăria Capitalei are restanțe mari la achitarea către RADET a subvențiilor, RADET a acumulat față de ELCEN datorii totale de aproape 3,6 miliarde lei.

În ianuarie, Tribunalul București a decis să oblige RADET la plata a aproape 1,5 miliarde lei către Electrocentrale București, reprezentând datorii istorice ale regiei de termoficare din Capitală pentru energia termică furnizată de ELCEN către RADET în perioada mai 2013 - decembrie 2014.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
electrocentrale bucuresti
elcen
radet
caldura
apa calda
incalzire centrala