Nuclearelectrica a renunțat să cumpere combustibil nuclear de la Compania Națională a Uraniului. Canadienii sunt mai ieftini

Nuclearelectrica a renunțat să cumpere combustibil nuclear de la Compania Națională a Uraniului. Canadienii sunt mai ieftini
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 feb 2016

Nuclearelectrica a decis să cumpere combustibil nuclear de la o firmă din Canada, Cameco Inc, pentru că prețul a fost mai bun decât cel al Companiei Naționale a Uraniului (CNU), potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Nuclearelectrica precizează că a încheiat în anul 2014 un contract de furnizare de pulbere sinterizabilă de UO2 cu Compania Națională a Uraniului (CNU) pentru o perioadă de 36 de luni, la un preț de 475 lei/kg, preț ce putea fi ajustat cel mult o dată la 12 luni, prin negociere, în situații justificate, încheindu-se în acest sens acte adiționale la contract cu acordul părților.

Nuclearelectrica arată că CNU a livrat, conform contractului, UO2 la prețul negociat de 475 lei/kg o perioadă de aproximativ 2 ani. În luna noiembrie 2015, CNU a notificat Nuclearelectrica că nu mai poate realiza livrarea de UO2 la prețul negociat și agreat cu SNN de 475 lei/kg și a pus în vedere operatorului centralei nucleare de la Cernavodă că nu va realiza livrarea efectivă de UO2 aferentă lunii decembrie 2015.

Engie a avut pierderi de 4,6 miliarde euro în 2015, din cauza scăderii prețurilor la petrol și gaze CITEȘTE ȘI Engie a avut pierderi de 4,6 miliarde euro în 2015, din cauza scăderii prețurilor la petrol și gaze

"Din punct de vedere al asigurării funcționării FCN Pitești și operării CNE Cernavodă în condiții sigure, refuzul livrării de UO2, cu nerespectarea graficului de livrare și a clauzelor contractuale, reprezintă un risc în continuarea funcționării FCN Pitești și operării normale a CNE Cernavodă, risc pe care SNN, companie care asigură 20% din necesarul de consum de energie al României, trebuie să îl gestioneze într-o manieră foarte responsabilă și cu respectarea condițiilor legale. Din punct de vedere economico-financiar, prețul ofertat de CNU este mult mai mare decât prețul de piață și cu 76% mai mare decât prețul agreat prin contract între SNN și CNU în anul 2014, fiind imposibil de susținut financiar de SNN. Acceptarea acestei majorări semnificative de preț, coroborat cu faptul că în anul 2016 producția de energie a SNN va fi mai mică din cauza opririi planificate extinse a Unității 1 CNE Cernavodă și cu prețul energiei pe piața competitivă, ar conduce la vânzarea producției SNN sub costul de producție și chiar la înregistrarea de pierderi financiare", se spune în comunicat.

SNN precizează că este un producător, un operator economic, a cărui responsabilitate este asigurarea siguranței în operare și producție, protejarea intereselor companiei din punct de financiar, protejarea celor 2.000 de specialiști prin asigurarea standardelor specifice industriei nucleare și nu poate accepta o majorare de preț substanțială care să impacteze negativ și chiar incontrolabil activitatea companiei.

De asemenea, SNN menționează că este o companie listată pe piața de capital, care respectă legislația aplicabilă, o astfel de majorare neputând fi justificată financiar și legal în acest context.

Cioloș îl retrage pe Borc, fost șef Lafarge, din problematica certificatelor verzi, pentru a evita un conflict de interese CITEȘTE ȘI Cioloș îl retrage pe Borc, fost șef Lafarge, din problematica certificatelor verzi, pentru a evita un conflict de interese

"Din perspectiva respectării principiului eficienței utilizării fondurilor publice, acceptarea unei creșteri de preț de asemenea amploare într-un contract de furnizare, fără argumente economice solide (creșterea aferentă conversiei de la U3O8 la UO2 comunicată de CNU a fost într-un interval de o lună de 228%, creștere care nu a putut fi justificată de CNU), ar reprezenta o încălcare clară a acestui principiu. Mai mult, SNN și CNU sunt entități aflate în controlul comun al Ministerului Energiei, așadar tranzacțiile între cele două părți sunt tranzacții cu părți afiliate, tranzacții pe care SNN, în calitate de companie listată este obligată să le raporteze. În această situație, ambele părți trebuie să facă dovada că prețul de transfer este un preț de piață cu respectarea prevederilor Codului Fiscal. În cazul în care acest principiu nu este respectat, adică tranzacția se realizează la un preț pe care autoritățile fiscale îl consideră ca fiind mai mare decât prețul pieței, atunci diferența și taxa pe valoarea adaugată aferentă ar deveni cheltuieli nedeductibile, îngreunând și mai mult situația SNN", se afirmă în document.

SNN menționează că înțelege situația dificilă a CNU, motiv pentru care a manifestat disponibilitate în negocierile cu CNU, acordând chiar și un termen de remediere și posibilitatea de a încheia un act adițional la contract.

Petrofac renunță la contractul cu OMV Petrom pentru zăcămintele de la Țicleni, din cauza ieftinirii țițeiului CITEȘTE ȘI Petrofac renunță la contractul cu OMV Petrom pentru zăcămintele de la Țicleni, din cauza ieftinirii țițeiului

"Atât argumentele operaționale, cât și cele economico-financiare explicate cu bună-credință de SNN, dar și imperativul de a respecta cadrul legal aplicabil și, implicit, continuarea contractului la un preț justificat agreat de ambele părți, nu au determinat o abordare mai flexibilă din partea CNU. În acest context, contractul s-a reziliat de drept pentru neîndeplinirea obligației de livrare de către CNU nici la termenul stabilit în contract, nici la termenul de remediere acordat de SNN", se mai arată în documentul citat.

În context, Nuclearelectrica precizează că, pentru a gestiona corespunzător astfel de situații care ar crește riscul aferent necontinuării activității societății în condiții normale, a calificat încă din anul 2008 un al doilea furnizor de pulbere sinterizabilă de UO2, Cameco Inc Canada.

'Având în vedere refuzul CNU de a realiza livrarea de UO2 aferentă lunii decembrie, existând riscul pentru SNN de a nu putea asigura funcționarea FCN Pitești și CNE Cernavodă în condiții normale, SNN a inițiat în luna decembrie 2015 o procedură competitivă de urgență între cei doi furnizori calificați, CNU și Cameco Inc Canada. Ca urmare a analizei ofertelor de preț, SNN a declarat câștigătoare compania Cameco, prețul ofertat de acest furnizor fiind prețul cel mai mic dintre cele două oferte, cu mult sub prețul ofertat de CNU, la nivelul prețului de piață, cu toate taxele incluse', precizează Nuclearelectrica. 

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica
snn
compania nationala a uraniului
cnu
combustibil nuclear